Czekoladowe Lody z Kawałkami Czekolady i Mirakuliną (6 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

To lody czekoladowe o intensywnym smaku, bardziej niż poprzednia receptura. Mają one dodatkową słodycz od soku z cytryny.

Składniki:

  • 1 pastylka MrBerry
  • ¹/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ¹/4 szklanki kakao odtłuszczonego
  • 1 szklanka mleka odtłuszczonego
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 duże jajka
  • ¹/2 szklanki nektaru agawy
  • 100 gramów startej gorzkiej czekolady odtłuszczonej

Sposób przygotowania:

W małym rondlu doprowadź sok z cytryny do wrzenia. Wymieszaj kakao. Wyłącz ogrzewanie. Połącz mleko i śmietankę w ciężkim rondlu. Gotuj na średnim ogniu, aż prawie zacznie się gotować, często mieszając. Wlej niewielką ilość mieszanki kakao do mleka. Ubij, aby połączyć. Stopniowo wlej resztę mieszanki kakao. Doprowadź ponownie do prawie wrzenia. Ubij jajka w dużej misce. Dodaj około ¹/2 szklanki gorącej cieczy i energicznie mieszaj, aby połączyć. Powtórz to trzy razy, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Stopniowo dodaj przetarte jajka z powrotem do gorącej cieczy i energicznie mieszaj, aby połączyć. Powoli wlej nektar agawy i doprowadź ponownie prawie do wrzenia, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i pokryje tył drewnianej łyżki, przez około 5 minut. Przecedź podstawę lodów przez drobne sito do miski i schłodź przez około godzinę, aż będzie zimna. Wlej do maszyny do lodów i zamroź zgodnie z instrukcjami producenta. Kiedy lody będą prawie zamrożone, wmieszaj w nie startą czekoladę i umieść w zamrażarce przez co najmniej 2 godziny.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 1 ¹/2 szklanki cukru ¹/2 szklanką nektaru agawy oraz słodycz z mirakuliny pozwala zaoszczędzić 112 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland