Lody Tiramisu z Mirakuliną (6 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Tiramisu czerpie wiele ze swojego smaku z słodkiego wina Marsala. Dzięki mira kulinie nie musisz dodawać słodkiego wina; możesz użyć dowolnego wytrawnego wina czerwonego, które lubisz do picia. Sok z cytryny i ser kremowy dodają słodyczy.

Składniki:

  • 1 pastylka MrBerry
  • 4 duże żółtka
  • ¹/4 szklanki nektaru agawy
  • ³/4 szklanki wytrawnego wina czerwonego, na przykład pinot noir
  • 0,5 kg sera kremowego o obniżonej zawartości tłuszczu, roztopionego (2 szklanki)
  • 1 szklanka zimnej śmietanki kremówki
  • 1 ¹/2 szklanki parzonej espresso
  • 1 łyżka czystego ekstraktu z wanilii
  • ¹/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wybierz miskę odporną na działanie ciepła, która będzie pasować do rondla jak podwójny kocioł. Wypełnij rondel 5 centymetrami wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimalnego. Połącz żółtka i nektar agawy w misce. Ubij, aż masa stanie się jasnożółta. Umieść miskę na rondlu, upewniając się, że miska nie dotyka wody. Stopniowo wmieszaj wino, cały czas mieszając i skrobiąc boki miski, i gotuj przez około 5 minut, aż mieszanina będzie jednolita i pozbawiona smug. Wyjmij miskę z rondla, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut. Ubij ser kremowy na gładkość. W osobnej dużej misce ubij śmietankę na miękkie szczyty. Delikatnie wymieszaj ser kremowy i schłodzoną masę jajeczną z ubitą śmietanką, aż się połączą. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Połącz espresso, wanilię i sok z cytryny. Wymieszaj z bazą lodów. Odstaw ponownie, aż ostygnie. Wlej do maszyny do lodów i zamroź zgodnie z instrukcjami producenta.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliny rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 1 szklanki cukru ¹/ 4 szklanką nektaru agawy oraz słodycz z jagody pozwala zaoszczędzić 88 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland