Batoniki z Daktylami z Mirakuliną (12 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Naturalna słodycz daktyli jest w tym przepisie wzmocniona przez sok z cytryny. Doskonale komponuje się to z niesłodzonym musem jabłkowym.

Składniki:

  • 540 ml (2 1/4 szklanki) daktyli bez pestek
  • 120 ml (1/2 szklanki) soku jabłkowego
  • 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 300 ml (1 1/4 szklanki) mąki pełnoziarnistej
  • 240 ml (1 szklanka) niebielonej mąki pszennej, plus dodatkowo do wałkowania ciasta
  • 60 ml (1/4 szklanki) otrębów pszennych (np. Bob’s Red Mill)
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml (1/3 szklanki) nektaru z agawy
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 10 łyżek (1 1/4 kostki) niesolonego masła, zmiękczonego
  • 1 duże jajko
  • 60 ml (1/4 szklanki) gładkiego niesłodzonego musu jabłkowego

Instrukcje:

W rondelku zagotuj daktyle i sok jabłkowy na średnio-wysokim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj, aż daktyle będą miękkie i prawie cały płyn odparuje, około 10 minut. Ostudź całkowicie. Przenieś do malaksera z sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładko.

W średniej misce wymieszaj mąki pełnoziarnistą i pszenną, otręby pszenne, sól i sodę. W mikserze stojącym z mieszadłem w kształcie łopatki wymieszaj nektar z agawy i skórkę z cytryny. Mieszaj na średnich obrotach przez 30 sekund. Dodaj masło i ubij, aż do połączenia, około 1 minuty. Dodaj jajko i mieszaj, aż będzie puszyste. Dodawaj mieszankę mąki w trzech partiach, na przemian z musem jabłkowym. Mieszaj, aż do połączenia. Podziel ciasto na pół. Uformuj każdą połowę w prostokąt i zawij w folię. Schładzaj, aż będzie twarde, około 2 godzin.

Rozwałkuj połowę ciasta między dwoma lekko posypanymi mąką arkuszami papieru do pieczenia, formując prostokąt o wymiarach 30 na 25 cm (12 na 10 cali). Usuń górną warstwę papieru. Przytnij ciasto do rozmiaru 28 na 23 cm (11 na 9 cali) i przenieś, wciąż na papierze, na blachę do pieczenia. Przekrój prostokąt wzdłuż na pół. Rozprowadź obficie nadzienie na każdej długości, 0,6 cm (1/4 cala) od długiego boku. Złóż ciasto nad nadzieniem i zagnieć, aby uszczelnić, używając widelca, jeśli jest to pożądane. Powtórz z pozostałym ciastem i nadzieniem. Schładzaj, aż będzie twarde, około 20 minut.

Podczas schładzania pasków, rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (375 stopni F).

Piecz, aż będą złotobrązowe, około 20 minut. Ostudź na blachach na kratkach przez 5 minut. Pokrój każdy pasek na 6 batoników. Ostrożnie przenieś batoniki na kratki, aby całkowicie ostygły. Batoniki można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 360 ml (1 1/2 ściśle upakowanej szklanki) brązowego cukru 80 ml (1/3 szklanki) nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 78 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland