Ciacho z truskawkami i Mirakuliną (4 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

To klasyk z dobrego powodu. Bardzo łatwe do zrobienia, a sok z cytryny nadaje tej recepturze więcej niż wystarczającą słodycz.

SKŁADNIKI:

Truskawki na wierzch:

  • 1 ¹/2 szklanki (około 225 g) pokrojonych świeżych truskawek
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Ciasteczka:

  • 1 szklanka (około 120 g) niebielonej mąki pszennej, plus dodatkowa do rozwałkowania ciasta
  • ³/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¹/8 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zamrożonego niesolonego masła
  • 3 łyżki mleka odtłuszczonego
  • 1 duży żółtek, roztrzepane
  • ³/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki nektaru z agawy

Masło cytrynowe:

  • 1 łyżka miękkiego niesolonego masła
  • ¹/4 łyżeczki startej skórki z cytryny

Bita śmietana (LINK)

INSTRUKCJE:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

PRZYGOTOWANIE TOPPINGU: Połącz truskawki i sok z cytryny. Przykryj i odłóż do lodówki do podania.

PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK: Połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Siekaj masło widelcem lub blenderem do ciasta aż mieszanka będzie przypominać grube okruszki. Połącz mleko, żółtko, skórkę z cytryny i nektar z agawy. Wmieszaj do mieszanki okruszków, aż utworzy się miękkie, lepkie ciasto. Wyłóż na lekko pomączoną powierzchnię; ugniataj 10 razy. Podziel ciasto na cztery części. Każdy kawałek delikatnie spłaszcz lub rozwałkuj na krąg o grubości 2 cm. Umieść w odstępach 5 cm na nie natłuszczonej blasze do pieczenia. Piecz przez 8 do 10 minut, aż będą złociste.

Przenieś na kratkę do ostudzenia na 15 minut.

PRZYGOTOWANIE MASŁA CYTRYNOWEGO: W małej misce wymieszaj masło ze skórką z cytryny.

SKŁADANIE CIASTECZEK: Przekrój ciasteczka w poziomie na pół i posmaruj masłem cytrynowym. Nałóż truskawki, wierzch ciasteczka i kleks bitej śmietany.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie ¹/2 szklanki cukru w bitej śmietanie, ¹/4 szklanki cukru w truskawkowym toppingu oraz ¹/4 szklanki cukru w ciasteczkach słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 147 kalorii na porcję. Zastąpienie ¹/2 szklanki cukru 2 łyżkami nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 66 kalorii na porcję. Użycie naszej bitej śmietany zamiast konwencjonalnej bitej śmietany pozwala zaoszczędzić dodatkowe 20 kalorii na porcję, co w sumie daje 86 kalorii oszczędności na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland