Ciasteczka bananowe migdałowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

W tej recepturze sok z limonki dostarcza słodyczy dzięki Mirakuliną, jednocześnie dodając delikatnej nuty cytrusowej, która doskonale komponuje się z bananem.

Składniki:

  • Roztopione, niesolone masło
  • 2 ¹/4 szklanki obłuskanych migdałów
  • ¹/2 szklanki nektaru agawy
  • ¹/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 duży dojrzały banan, pokrojony
  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • 1 duże białko jaja, lekko ubite

Sposób przygotowania:

Wyłoż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym i lekko posmaruj masłem.

W malakserze zmiel migdały na grubą mąkę. Dodaj nektar agawy i miksuj, aż masa będzie gładka. Przenieś do miksera ze stojakiem elektrycznym wyposażonym w mieszadło.

Dodaj ekstrakt migdałowy, sok z limonki, banan, skórkę z limonki i ubite białko jaja. Mieszaj na niskiej prędkości, aż powstanie lepka, gęsta masa. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z prostą końcówką lub do dużego worka foliowego o grubości do zamykania. Jeśli używasz worka foliowego, wyciśnij masę na jednym rogu i odetnij niewielki fragment rogu.

Wyciskaj pasy ciasta o wymiarach 3 na ³/4 cala na papierze pergaminowym, pozostawiając odstępy około ¹/2 cala.

Schłodź, nieprzykryte, przez noc (8 do 12 godzin).

Umieść ruszty w górnej i dolnej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 300 stopni F (150 stopni C).

Piecz ciasteczka przez 20 minut, obracając blachy i zamieniając pozycje w połowie pieczenia. Wyjmij ciasteczka z piekarnika, ale pozostaw piekarnik włączony.

Ostudź ciasteczka na blachach na kratkach do schładzania przez 10 minut. Następnie wróć z ciasteczkami do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut.

Całkowicie wystudź na blachach na kratkach do schładzania. Odklej ciasteczka od papieru.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 ¹/2 szklanki cukru ¹/2 szklanką nektaru agawy oraz słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 38 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland