Ciasteczka z dżemem mango i Mirakuliną (16 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Te ciasteczka uzyskują bardzo przyjemny owocowy smak dzięki dżemowi mango i płatkom kokosowym. Sok z limonki wzmacnia ten efekt, a także jest głównym słodzikiem.

Składniki:

  • 1 ¹/4 funta (5 kostek) roztopionego masła klarowanego
  • ¹/4 szklanki nektaru agawy
  • ¹/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 3 ¹/2 szklanki nieprzesiewanej mąki pszennej, plus więcej do formowania ciasta
  • ¹/4 łyżeczki soli kuchennej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wody
  • 2 ¹/2 szklanki nieosłodzonego wiórkowego kokosa
  • ¹/4 szklanki dżemu z mango

Sposób przygotowania:

W mikserze stojącym z mieszadłem, wymieszaj razem masło, nektar agawy i sok z limonki, aż się połączą. Dodaj wanilię.

W osobnej misce przesiej mąkę i sól. Z mikserem na niskiej prędkości dodaj mąkę do masła i mieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na płaski placek. Owij je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).

W płytkiej misce ubij jajko z wodą. Włóż kokos do innej płytkiej miski. Uformuj ciasto na kulki o średnicy 1 ¹/4 cala. Zanurz każdą kulkę w jajku, obtocz w kokosie i umieść na nieosmarowanej blasze do pieczenia. Rozłóż ciasteczka tak, aby się nie stykały. Włóż lekki wgłębienie w wierzchu każdego ciastka kciukiem.

Nakładaj ¹/4 łyżeczki dżemu do każdego wgłębienia. Piecz przez 20 do 25 minut, aż kokos będzie złotobrązowy. Ostudź na blaszkach, a następnie przenieś na kratkę do schładzania.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 2 ¹/4 szklanki cukru ¹/4 szklanką nektaru agawy oraz słodycz z jagody w ciastkach oraz zastąpienie łyżki cukru w dżemie z mango słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 99 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland