Ciastka Marchewkowe Whoopie Pie z Mirakuliną (12 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Ciastka Whoopie to ogromny hit na imprezach. Każdy uwielbia indywidualne (i przenośne) desery. W tym przepisie serek śmietankowy i sok z limonki dodają słodyczy, a nektar z agawy zapewnia strukturę, nadając tym ciasteczkom naprawdę wyjątkową teksturę i mniej wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • Spray do smażenia z oleju rzepakowego
  • 250 ml (1 szklanka) plus 2 łyżki niebielonej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek (1 kostka) niesolonego masła, zmiękczonego
  • 80 ml (1/3 szklanki) nektaru z agawy
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka grubo startej marchwi
  • 180 ml (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
  • 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 120 ml (1/2 szklanki) rodzynek
  • 225 gramów (8 uncji) śmietankowego serka o obniżonej zawartości tłuszczu, zmiękczonego
  • 60 ml (1/4 szklanki) miodu

Instrukcje:

Ustaw ruszty w górnej i dolnej części piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (375 stopni F). Spryskaj dwie blachy do pieczenia sprayem z oleju rzepakowego.

W małej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę i sól. Mikserem ubij masło, nektar z agawy, jajko i wanilię na jasną i puszystą masę, około 2 minut. Wymieszaj na niskich obrotach marchew, orzechy i rodzynki. Dodaj mąkę i mieszaj, aż do połączenia.

Na każde ciasteczko nakładaj 1 1/2 łyżki ciasta, zachowując odstępy 5 cm między ciasteczkami na blasze. Piecz przez 12 do 16 minut, aż będą lekko zarumienione i sprężyste w dotyku. W połowie pieczenia zamień blachy miejscami.

Ostudź ciasteczka na blachach na kratkach przez 1 minutę, a następnie przenieś na kratki, aby całkowicie ostygły.

Mikserem ubij serek śmietankowy, sok z limonki i miód na gładką masę. Sklej ze sobą płaskie strony dwóch ciasteczek, nakładając między nie hojną łyżkę kremu serowego. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, przykryte folią spożywczą.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 840 ml (3 1/2 szklanki) cukru 80 ml (1/3 szklanki) nektaru z agawy, 60 ml (1/4 szklanki) miodu i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 176 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland