Ciastka z Brzoskwiniami, whisky i Mirakuliną (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Te proste ciasteczka łączą w sobie dwa klasyczne smaki: brzoskwinie i szkocką whisky. Słodycz octu słodowego dodaje dodatkowej warstwy smaku, komponując się z brzoskwiniami. Jeśli nie znajdziesz dojrzałych brzoskwiń, nie martw się – jagoda cud sprawi, że nawet niedojrzałe będą smakowały niesamowicie w tym przepisie.

Składniki

  • 2 funty (około 900 g) dojrzałych brzoskwiń
  • 2 łyżki nektaru z agawy
  • Szczypta soli
  • ¹/4 szklanki (około 60 ml) octu słodowego
  • 2 łyżki szkockiej whisky
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wody
  • Mąka, do wałkowania ciasta
  • 1 przepis na Kruchy Spód do Tarty Słodkiej

Instrukcje

W dużym garnku zagotuj wodę. Napełnij dużą miskę lodem i wodą. Natnij małe X na spodzie każdej brzoskwini i włóż je do wrzącej wody na 2 minuty. Usuń brzoskwinie łyżką cedzakową i zanurz w lodowatej wodzie. Kiedy ostygną, zdejmij skórki z brzoskwiń. Pokrój brzoskwinie na pół, usuń pestki i pokrój brzoskwinie na kawałki o wielkości 1,25 cm.

W rondlu połącz brzoskwinie z nektarem z agawy, solą, octem i whisky. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmij z ognia i ostudź.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Utrzyj jajko z wodą, aby przygotować roztwór jajeczny. Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Wytnij osiem kół o średnicy 12,5 cm. Na środek każdego kawałka ciasta połóż 3 łyżki nadzienia. Brzegi ciasta posmaruj roztworem jajecznym, zawiń ciasto i zlep za pomocą widelca, formując brzegi. Posmaruj wierzch ciastek roztworem jajecznym i umieść na blasze do pieczenia. Piecz przez 15 minut lub do momentu, aż będą złociste. Przechowuj w lodówce, przykryte folią spożywczą.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie ¹/4 szklanki cukru i ³/4 szklanki mocno ubitego brązowego cukru dwiema łyżkami nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 87 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland