Ciasto Ananasowe z Cukinią i Mirakuliną (12 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Ananasy są naturalnie słodkie. Z jagodami cud, są nieco słodsze, co pozwala zredukować nieco cukru z oryginalnego przepisu — a dzięki soku z grejpfruta, smak ciasta jest ładnie zbalansowany.

Składniki:

  • Spray z oleju rzepakowego
  • 1 szklanka (około 125g) niebielonej mąki pszennej uniwersalnej
  • ¹/2 szklanki (około 65g) mąki pełnoziarnistej
  • ¹/2 szklanki (około 40g) niesłodzonego wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¹/4 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej
  • ¹/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 1 ¹/4 szklanki (około 300ml) nektaru z agawy
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • ¹/2 szklanki (około 120ml) świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
  • 2 szklanki (około 250g) startej cukinii (zobacz uwagę)
  • 3 szklanki (około 480g) posiekanego świeżego ananasa (zachowaj wszelki sok z ananasa)
  • 1 przepis na Lukier Waniliowy

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 177 stopni C. Spryskaj olejem rzepakowym formę o wymiarach 33 na 23 cm.

W dużej misce wymieszaj razem mąki, wiórki kokosowe, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. W osobnej misce połącz olej roślinny, jajko, nektar z agawy, wanilię i sok z grejpfruta. Wmieszaj cukinię i ananas, a następnie połącz z mąką. Ciasto może być gęste, ale kontynuuj mieszanie, aż się połączy. Jeśli jest zbyt suche, dodaj kilka kropel zachowanego soku ananasowego, aby lekko je nawilżyć.

Wyłóż ciasto do formy. Piecz przez 33 do 35 minut, aż wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta. Ostudź całkowicie w formie na kratce.

Pokryj Lukrem Waniliowym.

UWAGA: Jeśli cukinie są szczególnie duże, wyjmij nasiona przed startem i rozłóż na warstwie ręczników papierowych, aby odsączyć nadmiar wody przed dodaniem do ciasta.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 1 ¹/2 szklanki cukru z Lukru Waniliowego ¹/4 szklanki nektaru z agawy i słodycz jagody, oraz zastąpienie 3 ¹/4 szklanek cukru z ciasta.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland