Ciasto Czekoladowe z Guinnessem i Mirakuliną (12 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Musisz spróbować samego piwa Guinness z Mirakuliną. Większość osób opisuje to jako najlepsze czekoladowe mleko, jakie kiedykolwiek próbowali, więc wydawało się to idealnym połączeniem. Piwo właściwie zapewnia słodycz, wraz z kwaśną śmietaną. Bardzo pyszne i niepowtarzalne doświadczenie.

Składniki:

  • ¹/2 funta (około 225 g) niesolonego masła, plus 1 łyżka do formy
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku (holenderskiego procesu)
  • 2 ¹/2 szklanki (około 315 g) niebielonej mąki pszennej uniwersalnej
  • ³/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¹/2 łyżeczki soli koszernej
  • ³/4 szklanki (około 180 ml) stouta (takiego jak Guinness)
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 2 szklanki (około 340 g) posiekanej niesłodzonej czekolady
  • 2 duże jajka
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) nektaru z agawy
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) chudej śmietany kwaśnej
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) śmietanki kremówki

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 177 stopni C. Natłuść  formę Bundt 1 łyżką masła i oprósz kakao w proszku, wstrząśnij, aby usunąć nadmiar.

W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. W małym rondlu, podgrzewaj pozostałe ¹/2 funta masła, stout i sok z limonki na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj połowę czekolady i mieszaj, aż do uzyskania gładkości.

Mikserem ubij jajka i nektar z agawy na średnio-wysokich obrotach aż się połączą. Dodaj mieszaninę czekoladową i śmietanę kwaśną. Zmniejsz prędkość miksera na niską i stopniowo dodawaj mąkę aż do połączenia się składników; nie mieszaj za długo.

Przelej ciasto do formy i piecz przez 45 do 55 minut, aż patyczek wetknięty w środek wyjdzie z kilkoma wilgotnymi okruszkami. Pozwól ostygnąć przez 30 minut w formie, a następnie wyłóż na kratkę, aby całkowicie ostygło.

W małym rondlu, doprowadź śmietankę kremówkę do temperatury tuż poniżej wrzenia, około 82 stopni C. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałą czekoladę i pozostaw na 5 minut.

Mieszaj, aż do uzyskania gładkości. Ustaw kratkę z ciastem nad blachą do pieczenia. Polej ciasto polewą. Pozwól polewie nieco stwardnieć przed podaniem lub przechowuj przykryte folią w lodówce.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 2 szklanek cukru ½ szklanki nektaru z agawy i słodycz jagody pozwalają zaoszczędzić 88 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland