Ciasto Grasshopper z Mirakuliną (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

W tym przepisie słodycz czerpiemy z mieszanki soków z grejpfruta i limonki. Sztuczka z tym ciastem polega na schłodzeniu go przed dodaniem gorącej polewy czekoladowej. To połączenie gorącego i zimnego naprawdę czyni je wyjątkowym.

Składniki:

  • Mąka, do wałkowania ciasta
  • ¹/2 przepisu na Słodki Kruchy Spód
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) pół na pół (śmietanki z mlekiem)
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) chudego mleka
  • ¹/4 szklanki (około 15 g) świeżych liści mięty
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół
  • ¹/4 szklanki (około 60 ml) nektaru z agawy
  • Szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek stołowych świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • ¹/4 szklanki (około 60 ml) świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
  • 1 przepis na Gorącą Polewę Czekoladową, do podania

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

Na lekko pomąconej powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 30 cm. Umieść ciasto w 9-calowej formie do tarty i delikatnie je dociśnij. Formuj brzegi za pomocą palców lub widelca. Nakłuj dno ciasta widelcem co około 5 cm. Wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchymi fasolami, ryżem lub ciężarkami do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Usuń papier i fasolę i piecz kolejne 5 minut. Zdejmij z piekarnika, ale nie wyłączaj go i obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni C. Pozwól skorupie ostygnąć podczas przygotowywania nadzienia.

Połącz śmietankę z mlekiem oraz miętę w małym rondelku. Za pomocą małego noża wyskrob nasiona z każdej połówki laski wanilii i dodaj do mieszanki śmietankowej. (Strąk zachowaj do innego użycia.) Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Usuń i wyrzuć liście mięty. Wmieszaj nektar z agawy i sól, a następnie powoli doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz ogień.

W misce ubij jajka i skrobię kukurydzianą. Dodaj około ¹/2 szklanki gorącej mieszanki i energicznie wymieszaj. Wmieszaj trochę więcej gorącej mieszanki. Stopniowo dodaj zatemplowane jajka z powrotem do gorącej mieszanki, energicznie mieszając. Na małym ogniu powoli doprowadź do wrzenia, skrobiąc dno garnka szpatułką. Gdy krem pokryje tył szpatułki, zdejmij go z ognia. Stopniowo wmieszaj sok z limonki i grejpfruta, po kilka łyżek na raz, aż do uzyskania gładkości.

Wlej do upieczonego wcześniej spodu ciasta i piecz przez 35 minut.

Ostudź na kratce. Schłódź w lodówce, aż stwardnieje. Podawaj z gorącą polewą czekoladową.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 2 ¹/4 szklanek cukru z nadzienia ¹/4 szklanką nektaru z agawy i słodyczą z jagody, oraz zastąpienie 2 łyżek stołowych cukru w Słodkim Kruchym Spodzie 1 łyżką stołową nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 190 kalorii na porcję.

Zastąpienie naszej Staromodnej Gorącej Polewy Czekoladowej tradycyjną gorącą polewą czekoladową pozwala zaoszczędzić dodatkowe 88 kalorii na porcję, co daje łączną oszczędność 278 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland