Ciasto z kwaśnymi jabłkami i Mirakuliną (6 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Mirakulina sprawia, że każde jabłko będzie smakuje lepiej.

Składniki

  • 6 kwaśnych jabłek (takich jak Granny Smith, Jonagold lub Honeycrisp)
  • 3 łyżki miodu
  • ¹/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¹/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¹/8 łyżeczki mielonych goździków
  • ¹/4 szklanki (około 30 g) mąki ryżowej
  • ¹/8 łyżeczki soli
  • 3 łyżki (około 23 g) mąki migdałowej (drobno zmielone blanszowane migdały)
  • 2 łyżki niesłodzonej wiórki kokosowej
  • 1 ¹/2 łyżki (około 21 g) miękkiego niesolonego masła lub margaryny

Instrukcje

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (375 stopni F). Obierz jabłka, wydrąż je i pokrój. Wymieszaj jabłka z miodem, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Przełóż do formy o wymiarach 33 x 23 cm (13 x 9 cali). Połącz mąkę ryżową, sól, mąkę migdałową i kokos. Wkrój masło do momentu, aż mieszanka będzie drobna i kruszonkowa. Posyp nią jabłka. Przykryj formę folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę. Następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie aż do uzyskania chrupiącej i złocistej skorupki, około 10 minut. Przechowuj w lodówce przykryte plastikiem.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 1 szklanki (około 220 g) ściśniętego brązowego cukru 3 łyżkami miodu i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 107 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland