Ciasto z Podwójną Czekoladą i Masłem Orzechowym i Mirakuliną (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Wszyscy uwielbiają desery z czekoladą i masłem orzechowym. Serek śmietankowy, kawałki orzeszków, czekolada i ta nuta soli sprawiają, że jest to totalny hit.

Składniki:

  • 225 g bezcukrowych ciasteczek z czekoladą
  • 1 szklanka (około 150 g) niesłodzonej czekolady, posiekanej
  • 4 łyżki (¹/2 kostki) niesolonego masła, pokrojonego w łyżki
  • 1 ¹/2 szklanki (około 360 ml) zimnej śmietanki 36%
  • 225 g śmietankowego serka, zmniejszona zawartość tłuszczu, zmiękczonego
  • 1 szklanka (około 250 g) cukru bez cukru, w kawałkach
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) nektaru z agawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ³/4 szklanki (około 90 g) solonych, prażonych orzechów ziemnych, posiekanych
  • Szczypta soli koszernej

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

Ciasteczka zmiel na drobne okruszki w malakserze lub rozgnieć wałkiem w zamkniętym plastikowym worku.

W szklanej misce połącz 4 uncje (około 115 g) czekolady i masło, a następnie podgrzewaj w mikrofalówce na wysokiej mocy w odstępach 20-sekundowych, aż czekolada się roztopi. Wymieszaj do uzyskania gładkości. Wmieszaj okruszki ciastek. Wciśnij na dno 9-calowej formy do tarty o wysuwanych bokach, wznosząc około 4 cm na boki formy. Piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Za pomocą miksera ubij 1 szklankę (około 240 ml) śmietany na sztywną pianę. Przełóż do innego naczynia. W tej samej misce miksera ubij serek śmietankowy, masło orzechowe, nektar z agawy i wanilię do połączenia. Wmieszaj jedną trzecią ubitej śmietany. Po połączeniu dodaj resztę ubitej śmietany i ¹/2 szklanki posiekanych orzechów. Nałóż na upieczony spód i wygładź powierzchnię. Posyp szczyptą soli koszernej i schłodź w lodówce do stężenia, około 3 godzin.

W szklanej misce podgrzej pozostałą czekoladę i ¹/2 szklanki (około 120 ml) śmietany w mikrofalówce na wysokiej mocy w odstępach 20-sekundowych, aż czekolada się roztopi i śmietana będzie gorąca. Wymieszaj do uzyskania gładkości. Pozostaw do ostygnięcia do lekko ciepłego, mieszając od czasu do czasu. Rozprowadź czekoladową śmietanę na schłodzonym placku i schłodź w lodówce do stężenia, około 15 minut. Posyp pozostałe ¹/4 szklanki (około 30 g) posiekanych orzechów dookoła krawędzi ciasta. Ostrożnie przejdź cienkim nożem wokół krawędzi ciasta, aby je poluzować, a następnie zdejmij obręcz formy. Kroj ciasto ostrym nożem, zanurzając go w gorącej wodzie między krojeniem.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 ¹/2 szklanki cukru ¹/2 szklanką nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 84 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland