Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Te kremowe delikatesy doskonale pasują do kawy i stanowią fantastyczne śniadanie. Mirakulina nadaje niespotykanej słodkości w otoczeniu kwaśności ze śmietanki i cytryny.

Składniki:

Eklery:

  • 8 łyżek (1 kostka) niesolonego masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka nieprzesiewanej mąki pszennej
  • ¹/4 łyżeczki soli
  • 4 duże jajka

Cytrynowo-serowe Nadzienie:

  • 8 uncji serka kremowego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 szklanka zimnej śmietanki kremówki
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
  • ¹/3 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F (230 stopni C). Wysmaruj blachę do pieczenia tłuszczem.

PRZYGOTOWANIE EKLERÓW: W średnim garnku połącz masło i wodę. Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż masło całkowicie się roztopi. Zmniejsz ogień na mały i dodaj mąkę i sól. Mieszaj energicznie, aż masa oderwie się od ścianek garnka i zacznie tworzyć twardą kulę. Zdejmij z ognia. Dodaj jajka po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Ubij, aż ciasto zacznie tracić połysk.

Przenieś ciasto do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę nr 10 lub większą, lub do grubego woreczka foliowego z zamknięciem. Jeśli używasz woreczka foliowego, wyciśnij ciasto w jednym rogu i odkrój róg woreczka. Wyciśnij ciasto na blaszkę w formie pasków o wymiarach 4 na 1 ¹/2 cala.

Piecz przez 15 minut. Upewnij się, że nie otwierasz drzwi piekarnika, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 stopni F (165 stopni C) i piecz przez kolejne 20 minut, aż będą złotobrązowe. Eklerki powinny brzmieć puste w środku, gdy delikatnie zostaną stuknięte na spodzie. Przenieś eklerki na kratkę do ostygnięcia. Kiedy wystygną, przekłuj małą dziurkę w krótkim boku każdej eklerki.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA: Za pomocą miksera elektrycznego połącz ser kremowy, śmietankę, sok z cytryny, wanilię i miód. Ubij, aż utworzą się sztywne szczyty. Napełnij rękaw cukierniczy lub worek foliowy z zamknięciem nadzieniem. Przetrzyj worek, aby dostać całe nadzienie na dno lub do jednego rogu. Jeśli używasz woreczka foliowego, wyciśnij masę w jednym rogu i odkrój mały róg woreczka. Wyciśnij nadzienie do każdej eklerki. Podawaj od razu.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 3 szklanek cukru słodyczą Mirakuliny pozwala zaoszczędzić 196 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

GermanEnglishPoland