Flamri z Kompotem Wiśniowym i Mirakuliną (8 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Flummery to deser o kremowej, wilgotnej konsystencji, nie tak zwarty jak ciasto. W tym daniu słodycz pochodzi z wiśni i soku z limonki w kompocie, a także z soku z limonki w flummery.

Flummery:

  • 340 gramów (3/4 funta, 3 kostki) niesolonego masła, roztopionego, plus dodatkowo do formy
  • 4 1/2 szklanki niebielonej mąki pszennej, plus dodatkowo do formy
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 szklanka suszonych śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
  • 160 ml (2/3 szklanki) nektaru z agawy
  • 4 duże jajka, ubite
  • Starta skórka z 6 limonek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji bez łupin

Kompot Wiśniowy:

  • 1 1/2 szklanki wiśni Bing (mogą być mrożone, jeśli nie ma sezonu na świeże)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 szklanki bourbonu lub whisky

Instrukcje:

PRZYGOTOWANIE FLUMMERY:

  • Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C (325 stopni F). Natłuść i oprósz mąką kwadratową formę do ciasta o wymiarach 23 cm (9 cali).
  • W rondelku wymieszaj sok z limonki i śliwki. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odsącz, zachowując sok z limonki.
  • W dużej misce wymieszaj masło i nektar z agawy. Dodaj jajka, skórkę z limonki, sól i zarezerwowany sok z limonki, mieszając do połączenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, śliwki, migdały i pistacje. Zrób dołek w mące i wlej mieszankę masła z jajkami. Mieszaj, aż składniki się połączą, ale nie mieszaj zbyt długo.
  • Wlej ciasto do formy i piecz przez 25 minut lub aż wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta. Pozwól ostygnąć na kratce.

PRZYGOTOWANIE KOMPOTU:

  • Wydrąż wiśnie i przekrój na połówki. W rondelku wymieszaj je z wodą, sokiem z limonki i cynamonem. Gotuj na średnio-wysokim ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj bourbon. Powróć na mały ogień i gotuj, aż płyn ponownie zredukuje się o połowę, mieszając od czasu do czasu.
  • Pokrój flummery na 8 porcji i podawaj z ciepłym kompotem.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 1/4 szklanki cukru 160 ml (2/3 szklanki) nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 40 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland