Flan z Limonką i Miętą i Mirakuliną (4 porcje)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

W tym przepisie sok z limonek, mięta i jogurt tworzą bardzo słodki i cierpki smak. To lekki sposób na zakończenie posiłku, który można uzupełnić kieliszkiem sauvignon blanc, nabierającym słodkiego profilu rieslinga, ale bez cukru.

Składniki:

  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • Duży pęczek świeżej mięty, plus listki do dekoracji
  • Sok z 3 limonek
  • Starta skórka z 2 limonek
  • 1/2 łyżeczki niearomatyzowanej żelatyny w proszku
  • 355 ml (1 1/2 szklanki) naturalnego jogurtu bez tłuszczu
  • 2 łyżki nektaru z agawy
  • Spray do smażenia z oleju rzepakowego
  • Paski skórki z limonki

Instrukcje:

Umieść cztery kokilki o pojemności 240 ml każda w lodówce, aby schłodzić.

W małym rondelku zagotuj wodę z pęczkiem mięty. Przykryj i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj żelatynę i pozwól, aby nasiąknęła przez 15 minut. Przecedź do dużej miski i pozwól ostygnąć do temperatury pokojowej.

Wymieszaj sok z limonki i skórkę z miętową wodą. Pozostaw na 5 minut, aby żelatyna napęczniała, a następnie bardzo dobrze wymieszaj. Wymieszaj jogurt z nektarem z agawy. Dodaj do mieszanki żelatynowej i dobrze wymieszaj.

Wyjmij kokilki z lodówki i spryskaj sprayem z oleju rzepakowego. Napełnij flanem i schładzaj w lodówce przez co najmniej 3 godziny, aż stężeje.

Aby wyjąć flan z formy, przełóż cienki, ostry nóż wzdłuż krawędzi każdej kokilki. Zagotuj 2,5 cm wody na patelni. Umieść kokilki w wodzie na 30 sekund, co pozwoli flanowi łatwo odłączyć się od formy. Przewróć kokilki na talerze deserowe. Podawaj flany z świeżą miętą i paskami skórki z limonki.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 300 ml (1 1/4 szklanki) cukru 2 łyżkami nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 210 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland