Krem Cytrynowy z Mirakuliną (5 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Idealny krem cytrynowy musi mieć odpowiednią równowagę słodyczy i kwaskowatości. Jest pyszny z bułeczkami, naleśnikami lub na świeżych owocach jagodowych.

Składniki:

  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 60 ml nektaru z agawy
  • 3 duże żółtka jaj
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki (1/2 kostki) niesolonego masła, pokrojonego na łyżki
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny

Sposób przygotowania:

  • W rondlu wymieszaj skórkę i sok z cytryny, nektar z agawy, żółtka jaj i sól.
  • Dodaj masło i gotuj na średnio niskim ogniu, cały czas mieszając, przez około 5 minut, aż masa będzie wystarczająco gęsta, by utrzymać ślady trzepaczki i pojawią się pierwsze bąbelki na powierzchni.
  • Wmieszaj ekstrakt z cytryny.
  • Przelej do miski i przykryj bezpośrednio na powierzchni folią spożywczą lub papierem woskowym.
  • Schładzaj w lodówce przez około 30 minut.

Krem cytrynowy można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 3/4 szklanki cukru 60 ml nektaru z agawy i słodyczą z jagody oszczędza 68 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland