Kruche Batoniki z Karmelem, Orzechami Pecan i Mirakuliną (12 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Te batoniki mają wspaniałą teksturę, która jest uzupełniona chrupiącymi orzechami pecan. W trakcie testowania tego przepisu odkryliśmy, że ocet szampański dobrze zastępuje sok z limonki.

Krucha Baza:

  • Spray do smażenia z oleju rzepakowego
  • 480 ml (2 szklanki) niebielonej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka nektaru z agawy
  • 225 gramów (1/2 funta, 2 kostki) zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 duże jajko

Karmelowa Masa z Orzechami:

  • 120 ml (1/2 szklanki) nektaru z agawy
  • 240 ml (1 szklanka) śmietanki kremówki
  • 6 łyżek niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 480 ml (2 szklanki) orzechów pecan, uprażonych i posiekanych

Instrukcje:

PRZYGOTOWANIE KRUCHEJ BAZY:

Wyłóż formę do pieczenia o wymiarach 33 na 23 cm (13 na 9 cali) papierem do pieczenia, pozostawiając 5 cm (2 cale) wystającego papieru po obu krótszych stronach. Spryskaj papier sprayem z oleju rzepakowego.

W malakserze wymieszaj mąkę i sól. Dodaj nektar z agawy i masło, pulsując, aż tekstura będzie kruszonkowa, a masło zmniejszy się do rozmiaru grochu. Dodaj jajko i pulsuj, aż powstaną wilgotne grudki. Wciśnij ciasto równomiernie na dnie formy, używając folii spożywczej na wierzchu, aby ciasto nie przywierało do palców. Schładzaj, aż stwardnieje, około 20 minut.

Ustaw ruszt w środku piekarnika i rozgrzej go do 190 stopni C (375 stopni F). Usuń folię i piecz bazę do złotego koloru, około 30 minut. Ostudź w formie na kratce przez 20 minut. (Pozostaw piekarnik włączony.)

PRZYGOTOWANIE KARMELU Z ORZECHAMI:

W ciężkim rondlu podgrzej nektar z agawy na średnim ogniu, aż zacznie się bąbelkować. Gotuj, od czasu do czasu mieszając widelcem. Przechyl rondel i ostrożnie wlej śmietankę. Gotuj z kremem przez około 2 minuty, aż karmel będzie gładki, a następnie zdejmij z ognia. Wmieszaj masło, sok z limonki, wanilię, sól i orzechy pecan. Natychmiast rozprowadź masę na kruchej bazie i piecz, aż masa zacznie bulgotać, około 20 minut.

Całkowicie ostudź w formie na kratce, około 2 godzin, zanim pokroisz.

Trzymając za końce papieru do pieczenia, ostrożnie wyjmij całe ciasto z formy i umieść na desce do krojenia. Podgrzej ciężki nóż w gorącej wodzie przez 10 sekund. Wytrzyj na sucho i pokrój ciasto na batoniki. Batoniki można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 840 ml (3 1/2 szklanki) brązowego cukru i 600 ml (2 1/2 szklanki) cukru granulowanego 135 ml (9 łyżek) nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 167 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland