Kruchy Placek z Polenty i Balsamicznymi Truskawkami (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Może się wydawać, że to dość wykwintny deser, jednak smaki są pocieszne i znajome. Ocet balsamiczny i truskawki doskonale komponują się z polentą i limonką. Idealny włoski deser, na pewno stanie się ulubieńcem rodziny.

Truskawki:

  • 1 szklanka (około 240 ml) octu balsamicznego
  • 1 pęczek truskawek, bez szypułek i pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki (około 30 ml) nektaru z agawy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ¹/4 szklanki (około 15 g) posiekanych świeżych liści mięty

Ciasto:

  • Spray z oleju rzepakowego
  • 3 ¹/2 szklanki (około 440 g) niebielonej mąki pszennej uniwersalnej, plus dodatkowo do formy
  • 1 szklanka (około 160 g) polenty (grubej żółtej mąki kukurydzianej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¹/4 łyżeczki soli
  • ³/4 funta (około 340 g) niesolonego masła, roztopionego
  • ¹/3 szklanki (około 80 ml) nektaru z agawy
  • 4 duże jajka, ubite
  • 1 szklanka (około 240 ml) świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
  • Skórka otarta z 6 limonek
  • Gałązki świeżej mięty do dekoracji

Instrukcje:

Dla truskawek: Powoli podgrzewaj ocet, aż się zagotuje. Przelej do miski i wymieszaj z truskawkami, nektarem z agawy, rozmarynem i miętą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. (Podgrzewanie octu pomoże uwolnić olejki eteryczne z rozmarynu i mięty.)

Aby zrobić ciasto: Rozgrzej piekarnik do 163 stopni C. Spryskaj olejem rzepakowym 9-calową kwadratową formę do pieczenia i posyp mąką, otrzepując nadmiar.

W dużej misce połącz mąkę, polentę, proszek do pieczenia i sól. Zrób dołek w środku. W osobnej misce połącz masło i nektar z agawy. Dodaj jajka, sok z grejpfruta i skórkę z limonki. Wlej do dołka w mące i mieszaj, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do formy i wygładź wierzch.

Piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta. Ostudź na kratce. Zwiększ temperaturę piekarnika do 177 stopni C.

Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, pokrój na 1-calowe kostki i rozłóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez 5 minut.

Odsącz truskawki, odrzucając rozmaryn i wszystko oprócz ¹/4 szklanki płynu. Podawaj kostki ciasta z jagodami i dekoruj gałązkami mięty lub przechowuj w lodówce, przykryte folią.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 1 ¹/8 szklanki cukru około 7 łyżkami nektaru z agawy i słodyczą z jagód pozwala zaoszczędzić 53 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland