Pikantne Ciasteczka z Polewą Czekoladową i Mirakuliną (12 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

W tych ciasteczkach zmniejszyliśmy ilość pełnego mleka, zastępując je sokiem z limonki. Bogaty smak czekolady jest doskonale zbalansowany słodko-kwaśnym smakiem limonki.

Składniki:

  • Spray kulinarny (olej rzepakowy)
  • 180 ml drobno posiekanych orzechów pekan
  • 115 gramów (jedno opakowanie) masła bez soli
  • 120 ml nektaru z agawy
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 240 ml niebielonej mąki pszennej
  • 1,25 ml mielonej gałki muszkatołowej
  • 1,25 ml mielonego macisu
  • 2,5 ml mielonego cynamonu
  • 240 ml posiekanej niesłodzonej czekolady

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i lekko spryskaj dwa arkusze do pieczenia olejem rzepakowym.

Zmiel orzechy pekan w malakserze na konsystencję drobnych okruszków.

Roztop masło w małym rondelku. Dodaj nektar z agawy i sok z limonki, doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia i wymieszaj zmielone orzechy, mąkę, gałkę muszkatołową, macis i cynamon, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na przygotowane blachy kładź porcje ciasta o wielkości łyżeczki do herbaty, zachowując odstępy około 5 cm. Piecz przez 5 do 8 minut, aż brzegi ciasteczek będą brązowe, a same ciasteczka koronkowe.

Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blachach przez 5 minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Rozpuść kawałki czekolady w misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, dbając, by dno miski nie dotykało wody. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i stanie się gładka.

Polej roztopioną czekoladą ciasteczka, używając do tego łyżki. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, przykryte folią.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki nektaru z agawy i naturalną słodyczą z jagody, oszczędzasz około 56 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland