Potrójne Ciasto Mleczne z Mirakuliną – Tres Leches (12 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

To ciasto to istne niebo w gębie. Uwielbiam jak sok z grejpfruta, cytryny i limonki idealnie komponuje się z mascarpone, tworząc cudownie słodkie i wilgotne ciasto.

Składniki:

  • Spray z oleju rzepakowego
  • 1 szklanka (około 125g) niebielonej mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 ¹/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¹/4 łyżeczki soli
  • 4 duże jaja, oddzielone
  • ¹/4 szklanki (około 60ml) nektaru z agawy
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • ²/3 szklanki (około 160ml) świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
  • ¹/3 szklanki (około 80ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • ¹/3 szklanki (około 5 łyżek) startej skórki z cytryny
  • Świeże truskawki do przybrania (opcjonalnie)
  • 1 przepis na Krem Mascarpone

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 177 stopni C. Spryskaj olejem rzepakowym formę o wymiarach 33 na 23 cm.

W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubij żółtka jaj z 2 łyżkami nektaru z agawy na wysokich obrotach do uzyskania bladożółtego koloru. Wmieszaj wanilię, ¹/3 szklanki soku z grejpfruta i sok z limonki. Dodaj do mąki i delikatnie wymieszaj.

Używając miksera elektrycznego, ubij białka na wysokich obrotach aż do powstania miękkich szczytów. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe 2 łyżki nektaru z agawy i ubijaj do uzyskania sztywnych, ale nie suchych białek. Wmieszaj skórkę cytrynową. Ostrożnie wmieszaj ubite białka do reszty ciasta, starając się nie wybić z nich powietrza. Wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.

Piecz przez 35 do 45 minut lub aż wykałaczka włożona w ciasto wyjdzie czysta. Odwróć ciasto na płaski talerz z brzegami i pozwól mu ostygnąć.

Gdy ciasto będzie chłodne, kilkakrotnie nakłuj jego powierzchnię widelcem. Powoli skrop pozostałym ¹/3 szklanki soku z grejpfruta na wierzch i po bokach ciasta. Pozwól ciastu wchłonąć sok przez 30 minut.

Posmaruj ciasto Kremem Mascarpone.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 2 szklanek cukru w cieście i kremie 7 łyżkami nektaru z agawy oraz słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 93 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland