Pucharki czekoladowe z Mirakuliną – Pots de Crème (4 Porcje)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

W tym przepisie używamy soku z limonki, aby osłodzić krem.

Składniki:

  • 225 g posiekanej niesłodzonej czekolady
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • Szczypta soli
  • 125 ml bardzo gorącego zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy

Instrukcje:

W blenderze połącz czekoladę, jajka, wanilię, sok z limonki i sól. Przykryj blender i włącz na najwyższych obrotach. Podczas blendowania ostrożnie wyjmij okrągły dysk z pokrywy blendera i bardzo wolno wlej gorące espresso. Espresso musi być bardzo gorące, aby końcowy produkt miał odpowiednią konsystencję i teksturę.

Blenduj przez minutę, co jakiś czas zeskrobując boki naczynia blendera, aż mieszanka będzie gładka i w miarę wolna od widocznych kawałków czekolady. Wlej do czterech pucharów do podawania i chłodź przez 3 do 4 godzin przed podaniem.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie ¹/3 szklanki cukru słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 64 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland