Tarta Tatin z Gruszkami i Mirakuliną (6 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Klasyczny deser jest przygotowywany z jabłkami, ale jest absolutnie wspaniały z gruszkami i orzechami włoskimi. W tym przepisie dodajemy tylko trochę słodyczy z sokiem z cytryny, ponieważ wolę mniej słodkie desery.

Składniki:

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 6 łyżek miodu
  • 6 jędrnych, dojrzałych średnich gruszek Anjou, obranych, przekrojonych na pół i wydrążonych
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego przez noc w lodówce
  • Mąka do posypania ciasta
  • 2 łyżki wody
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki (¹/2 kostki) niesolonego masła, pokrojonego w ¹/4-calowe kostki
  • ¹/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

W małej misce połącz cynamon i 2 łyżki miodu. Umieść połówki gruszek w dużej misce. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, aby pokryć. Dodaj cynamon z miodem i ponownie wymieszaj.

Rozwiń płat ciasta na lekko pomąconej powierzchni. Odwróć ciężką, bezpieczną do użycia w piekarniku patelnię o średnicy 25 cm odwróconą na płat ciasta. Używając patelni jako szablonu, przetnij nadmiar ciasta, tworząc koło. Dokładnie nakłuj koło ciasta widelcem. Przenieś koło ciasta na talerz wyłożony papierem do pieczenia i wstaw do lodówki.

Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu. Wlej wodę, a następnie pozostały ¹/4 szklanki miodu. Gotuj przez 7 minut lub aż miód będzie głębokiego bursztynowego koloru. Nie mieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj sól i masło. Ostrożnie przechyl patelnię tak, aby miód i masło wymieszały się do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia na 2 minuty.

Posyp orzechy na patelni. Odsącz gruszki. Ułóż 11 połówek gruszek wzdłuż wewnętrznej krawędzi patelni, skierowaną stroną do góry, lekko na siebie nachodząc, z końcem przypominającym łodygę skierowanym do środka. Umieść pozostałą połówkę gruszki, skierowaną stroną do góry, w luce pośrodku, przycinając w razie potrzeby.

Gotuj gruszki na średnim ogniu przez 10 minut lub aż będą miękkie. Nie mieszaj. Zdejmij z ognia.

Odwróć koło ciasta na połówki gruszek, lekko dociskając i wsuwając krawędź do środka patelni.

Przenieś do piekarnika i piecz przez 40 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złociste.

Pozwól tarcie ostygnąć na kratce w patelni przez 5 minut. Ostrożnie odwróć na talerz do podawania. Podawaj natychmiast.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie ³/4 szklanki cukru 6 łyżkami miodu i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 32 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland