Tort Czekoladowy z Orzechami Włoskimi, Kruchym Spodem Kokosowym i Mirakuliną (6 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Deser to w dużej mierze kwestia tekstury. Ten łączy aksamitną konsystencję, którą uwielbiasz w serniku, z chrupiącymi orzechami włoskimi przenikającymi całość, plus kruchy spód kokosowy. Zdecydowanie lepszy niż tradycyjny sernik.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 1 szklanka niesłodzonej wiórki kokosowej
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżki miękkiego niesolonego masła

Nadzienie Czekoladowe:

  • ¹/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku (proces holenderski)
  • ¹/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 16 uncji (około 450 g) kremowego serka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 szklanki zimnej śmietany kremówki

Nadzienie Orzechowe:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ¹/3 szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Dekoracja:

  • 2 łyżki uprażonych niesłodzonych wiórków kokosowych
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku (proces holenderski)

INSTRUKCJE:

PRZYGOTOWANIE SPODU:

W malakserze połącz wiórki kokosowe, orzechy włoskie i masło. Pulsnij, aż mieszanka nabierze konsystencji drobnych okruszków. Wyłóż dno 9-calowej (około 23 cm) formy do tortu papierem do pieczenia. Wsyp spód do formy i ubij na dole szklanką, aż będzie dobrze sprasowany.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA CZEKOLADOWEGO:

W misce miksera stojącego wyposażonego 

w końcówkę do ubijania, ubij kakao, sok z cytryny, serek kremowy i śmietanę, aż powstaną sztywne szczyty.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA ORZECHOWEGO:

W malakserze połącz orzechy włoskie, miód, olej kanolowy i sól. Pulsnij, aż składniki będą grubo posiekane, ale jeszcze kawałkowe. Na spód wylej połowę nadzienia czekoladowego. Delikatnie rozprowadź nadzienie orzechowe na wierzch. Przykryj pozostałym nadzieniem czekoladowym. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. 

Przed podaniem zdjąć boki formy i wyjąć. Udekoruj, delikatnie dociskając uprażone wiórki kokosowe do boków i przesiewając kakao na wierzch tortu.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 3 szklanek cukru ¹/3 szklanki miodu i słodyczy z jagody oszczędza 246 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland