Tradycyjny gorący sos czekoladowy z Mirakuliną (21 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Mimo iż wykorzystuje Mirakulinę i sok z cytryny jako słodzik, to jednak ma smak klasycznego, tradycyjnego gorącego sosu czekoladowego. Idealny do lodów.

Składniki

  • 60 ml niebielonej mąki pszennej
  • 160 ml niesłodzonego kakao w proszku typu Dutch-process
  • 355 ml chudego mleka
  • 4 łyżki (1/2 kostki) niesolonego masła
  • 240 ml miodu
  • 240 ml nektaru z agawy
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Instrukcje

W średniej misce wymieszaj mąkę i kakao w proszku. W średnim rondlu połącz mleko, masło, miód, nektar z agawy i wanilię. Gotuj na średnim ogniu, aż masło się roztopi.

Powoli dodawaj mieszankę mąki i kakao, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając, i gotuj aż sos zgęstnieje i stanie się gładki, około 5 minut.

Wmieszaj sok z cytryny. Ochłodź do ciepłego i podawaj, lub przelej do pojemnika, pozwól ostygnąć i schładzaj w lodówce. Schładzaj niewykorzystaną część.

Uwaga: Można ponownie podgrzewać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce w odstępach 30-sekundowych, w razie potrzeby.

Kiedy będziesz gotowy do spożycia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się trunkiem.

Zastępowanie 3 1/2 szklanki cukru 240 ml miodu, 240 ml nektaru z agawy i słodyczą jagody oszczędza 34 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland