Warstwowe Ciasto Cytrynowe z Mirakuliną na Wypasie (10 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Nazwa mówi sama za siebie. Wilgotne, lekkie ciasto, nadziewane domowym kremem cytrynowym, jest po prostu nie z tej ziemi.

Składniki:

  • Spray do smarowania formy z oleju rzepakowego
  • 2 ¹/2 szklanki (około 315 g) mąki pełnoziarnistej
  • ¹/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (około 240 ml) chudego mleka
  • 1 szklanka (około 240 ml) oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 4 duże jajka
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) nektaru z agawy
  • 1 przepis na Krem Cytrynowy (Lemon Curd)
  • 1 przepis na Lukier Maślano-Cytrynowy

Sposób przygotowania:

Umieść półkę w środku piekarnika i rozgrzej go do 180 stopni C.

Spryskaj dwie 23-cm formy do ciasta olejem rzepakowym. Wyłóż dno każdej formy okręgiem z papieru do pieczenia i spryskaj papier.

Wymieszaj razem mąkę, sól i proszek do pieczenia. W osobnej misce połącz mleko, olej roślinny, wanilię i skórkę z cytryny.

Za pomocą miksera ubij razem jajka i nektar z agawy na jednolitą masę, około 1 minuty. Zmniejsz prędkość miksera do niskiej i stopniowo dodawaj mieszankę mąki i mleka, zaczynając i kończąc na mące. Mieszaj tylko do połączenia składników.

Podziel ciasto równomiernie między formy, wyrównując wierzch. Piecz przez 35 do 40 minut, aż wykałaczka włożona w środek każdej warstwy wyjdzie czysta.

Ostudź warstwy ciasta w formach na kratce przez 10 minut. Przejdź cienkim nożem wokół krawędzi każdej formy i wyłóż ciasta na kratki, aby całkowicie ostygły.

Aby złożyć ciasto, przekrój każdą warstwę ciasta poziomo na pół, używając długiego, ząbkowanego noża. Rozsmaruj połowę kremu cytrynowego na dolnej połówce każdej warstwy, a następnie przykryj pozostałymi warstwami ciasta, aby utworzyć dwa przekładane ciasta. Umieść jedno przekładane ciasto na stojaku do ciasta lub paterze i rozsmaruj ¹/2 szklanki lukru. Na wierzch połóż drugie przekładane ciasto. Posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałym lukrem.

UWAGA: Warstwy ciasta można przygotować dzień wcześniej, ostudzić całkowicie, a następnie szczelnie owinąć folią spożywczą i przechowywać w temperaturze pokojowej. Krem cytrynowy można przechowywać do 3 dni w lodówce. Ciasto pokryte lukrem można przykryć luźno folią spożywczą i przechowywać w lodówce do 1 dnia. Przed podaniem doprowadź do temperatury pokojowej.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie 2 szklanek cukru z ciasta 1/2 szklanki nektaru z agawy i słodyczą mirakuliny pozwala zaoszczędzić 106 kalorii na porcję. Lukier Maślany pozwala zaoszczędzić dodatkowe 62 kalorie na porcję, a Lemon Curd oszczędza dodatkowe 34 kalorie na porcję, co daje łącznie 202 kalorie zaoszczędzone na porcji.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland