Włoskie Ciasteczka Figowe z Brandy i Mirakuliną (24 porcje)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Przygotowanie tych ciasteczek jest nieco bardziej skomplikowane niż w przypadku zwykłego ciasta na ciasteczka, ale efekt końcowy jest tego wart. Wyczuwalne są liczne warstwy smaków, a słodycz pochodzi z soku z cytryny w połączeniu z cudowną jagodą.

Nadzienie:

  • 480 ml suszonych fig, bez twardych końcówek
  • 360 ml suszonych daktyli, posiekanych
  • 240 ml rodzynek
  • 180 ml migdałów, uprażonych i posiekanych
  • 180 ml orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 60 ml nektaru z agawy
  • 60 ml brandy
  • 3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 5 ml mielonego cynamonu
  • 2,5 ml mielonej gałki muszkatołowej
  • 1,25 ml mielonych goździków

Ciasto:

  • 960 ml niebielonej mąki pszennej, plus dodatkowo do wyrabiania
  • 1 łyżka plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 ml soli
  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • 120 ml nektaru z agawy
  • 225 gramów (2 kostki) zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 duże jajko
  • 120 ml chudego mleka
  • 15 ml czystego ekstraktu waniliowego
  • Spray kulinarny (olej rzepakowy)
  • 1 białko jaja
  • 15 ml wody

Instrukcje:

Aby zrobić nadzienie: W malakserze drobno posiekaj figi, daktyle i rodzynki. Przełóż do miski i wymieszaj z migdałami, orzechami włoskimi, sokiem z cytryny, nektarem z agawy, brandy, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Aby zrobić ciasto: W malakserze połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę z limonki i nektar z agawy. Dodaj masło i pulsuj, aż mieszanina przypomina grubą kruszonkę. W małej misce ubij jajko, mleko i wanilię. Dodaj do mąki i pulsuj, aż powstanie szorstkie ciasto. Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagnieć do uzyskania gładkości, około 5 minut. Podziel ciasto na cztery części, owiń w folię i schłodź przez 45 minut.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Lekko spryskaj dwa duże arkusze do pieczenia olejem rzepakowym.

Na lekko posypanej mąką powierzchni, pracując na jednym kawałku ciasta na raz, rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku 30 cm. Pokrój ciasto na prostokąty 10×7,5 cm. Nałóż 2 łyżki stołowe nadzienia wzdłuż środka każdego prostokąta. Złóż długie boki każdego prostokąta do środka, aby zamknąć nadzienie. Zaciśnij końce, aby je uszczelnić. Umieść ciasteczka szwem do dołu i delikatnie spłaszcz szwy. Nożem posypanym mąką, pokrój kłody w poprzek na kawałki o szerokości 4 cm i ułóż w odstępach 1,25 cm na blachach do pieczenia. Powtórz z pozostałym ciastem i nadzieniem.

Lekko ubij białko jaja z wodą, aby uzyskać mieszankę do smarowania. Posmaruj wierzch ciasteczek i piecz przez 20 minut, aż będą złotobrązowe. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce pod przykryciem folią.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 2 szklanek cukru 60 ml nektaru z agawy w cieście i 240 ml nektaru z agawy w nadzieniu, a także słodycz z jagody pozwala zaoszczędzić 35 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland