MIRAKULINA – czym Cię zaskoczy?

8 korzyści płynących ze spożywania Cudownego Owocu

Magdalena Suchan

Zawodowa Dietetyczka i Trenerka.

www.formanawidelcu.com

  

Mirakulina to aktywny składnik znajdujący się w miazdze afrykańskiej rośliny Synsepalu słodkiego, zwanego Cudownym owocem. Spożycie Mirakuliny radykalnie zmienia odczucie smaku kwaśnych potraw i napojów, które stają się cudownie słodkie! Jednak poza zdolnością modyfikacji smaku, Mirakulina ma również szereg potencjalnych korzyści prozdrowotnych.

1. Mirakulina może wspomagać stabilizację insuliny i glukozy we krwi. Włączając Cudowny owoc do diety można zupełnie zrezygnować z cukru, ciesząc się jedzeniem i napojami, które mogą zmniejszać oporność na insulinę (nawet u pacjentów z cukrzycą). Mirakulina „dosłodzi” kwaśne i cierpkie napoje, jak woda z cytryną lub z octem jabłkowym, które stabilizują gospodarkę węglowodanową. Dodatkowo, Mirakulina jest bogata w liczne związki polifenolowe (flawonoidy i fenole) o właściwościach przeciwutleniających, które również mogą poprawiać wrażliwość na insulinę, a także obniżać poziom glukozy we krwi.

2. Mirakulina może wspomagać odchudzanie. Mirakulina jest nieoceniona dla osób, które próbują schudnąć lub po prostu zdrowo się odżywiać i szukają alternatywy dla sztucznych słodzików. Mirakulina spożyta przed kwaskowym ciastem rabarbarowym, truskawkowym czy bezą cytrynową, do których nie dodano cukru czy substancji słodzących, zamieni ich smak w prawdziwe słodkości – słodkości zdrowe, bez wyrzutów sumienia i obaw o dodatkowe kilogramy.

3. Mirakulina może pomóc w walce z kacem. Spożyty alkohol zwiększa produkcję wolnych rodników, prowadząc do dużego stresu oksydacyjnego, czego wyraźny efekt można odczuć jako kac, czyli tzw. syndrom dnia następnego. Naturalnym lekarstwem na kaca jest zwiększenie ilości antyoksydantów, m.in. witaminy C, którą zawiera Mirakulina. Z Mirakuliny możemy korzystać jako uzupełnienie diety już po spożyciu alkoholu, ale także w trakcie jego picia, dostarczając sobie solidnej porcji przeciwutleniaczy, a przy okazji poprawiając smak wytrawnego wina lub drinków czy soków bez dodatku zbędnego cukru i pustych „kalorii”. Witamina C nie tylko wspomoże wątrobę w szybszym odtruwanie organizmu, ale też może poprawić ogólny metabolizm alkoholowy, dzięki czemu ewentualny kac będzie nie tylko lżejszy, ale i krótszy.

4. Mirakulina może wspomagać wzrok. Mirakulina zawiera sporą dawkę witamin, w tym A, E i C, które mają kolosalne znaczenie dla zdrowia oczu. Witamina A to silny antyoksydant, który wspomaga działanie siatkówki oka oraz jego wierzchnich warstw. Niedobory witaminy A mogą prowadzić do wystąpienia tzw. kurzej ślepoty (niewyraźnego widzenia po zmroku) oraz do zespołu suchego oka. Z kolei witamina E wpływa m.in. na ostrość widzenia, a także spowalnia procesy starzenia i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem. Witamina C to kolejny antyoksydant, który wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i korzystnie wpływa na wytwarzanie filmu łzowego. Braki witaminy C mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zaćmy.

5. Mirakulina może pomagać w walce ze stresem oksydacyjnym i chronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Wolne rodniki (inaczej oksydanty) to reaktywne formy tlenu, powstające jako efekt uboczny wielu reakcji zachodzących w ludzkim organizmie. Ich nadmiar wpływa na szybsze starzenie się organizmu, a także może powodować rozwój licznych chorób, m.in. układu krążenia, płuc, oczu, wątroby, trzustki, cukrzycy, chorób degeneracyjnych układu nerwowego oraz nowotworów. Miąższ Cudownych owoców to źródło witamin oraz flawonoidów i związków fenolowych, które obniżają poziom wolnych rodników.

6. Mirakulina może zwiększać odporność organizmu. Mirakulina jest naturalnym źródłem ważnych w kontekście odporności witamin: A, E i C. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych i chroni nabłonek układu pokarmowego przed wnikaniem chorobotwórczych drobnoustrojów, wzmacnia też układ immunologiczny i pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii. Witamina E to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników, do tego usprawnia działanie limfocytów T- białych krwinek, odpowiedzialnych za odporność organizmu. Witamina C stymuluje produkcję białych krwinek, które są pierwszą linią obroną organizmu przed infekcjami i patogenami, dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne i działa wzmacniająco. Witamina C jest też silnym antyoksydantem, który nie tyko zwalcza wolne rodniki, ale wpływa też na większą aktywność komórek fagocytarnych, odpowiadających za zabijanie drobnoustrojów.

7. Mirakulina może maskować metaliczny posmak u pacjentów poddawanych chemioterapii. Pacjenci z rakiem w trakcie chemioterapii nie tylko odczuwają uciążliwe nudności, jeszcze trudniejszy do zniesienia jest przytłaczający metaliczny posmak, który im towarzyszy. Chemioterapia może prowadzić do uszkodzenia kubków smakowych, co zmienia sposób, w jaki chorzy odczuwają smak jedzenia, a to przekłada się na zanik apetytu. Niechęć do jedzenia może prowadzić do utraty wagi, niedoborów żywieniowych, co finalnie utrudnia powrót do zdrowia. Mirakulina jest w stanie zamaskować metaliczny smak pożywienia i poprawić jego smakowitość, co może zniwelować problemy z łaknieniem.

8. Mirakulina może pomóc złagodzić objawy dny moczanowej. Dna moczanowa (inaczej skaza moczanowa, podagra) to rodzaj zapalenia stawów spowodowany nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Kwas, krążąc po organizmie, odkłada się w tkankach i stawach, tworząc złogi moczanowe i prowadząc do stanu zapalnego i bólu. Przyczyną choroby mogą być czynniki genetyczne, choroby nerek, zaburzenia hormonalne, ale też spożywanie posiłków bogatych w puryny (związki te ulegają rozkładowi do kwasu moczowego), jak m.in. podroby, mięso, owoce morza. Ekstrakty z Cudownego owocu mogą pomóc obniżać poziom kwasu moczowego we krwi, bez szkodliwego wpływu na narządy, takie jak wątroba i nerki, co powodują dedykowane chorobie leki.

UWAGA Mirakulina znacząco poprawia smak kwaśnych czy pikantnych potraw, przez co można w mniejszym stopniu kontrolować ilość ich spożycia. Korzystając z Mirakuliny, racjonalnie wybieraj produkty, które z nią pijesz lub zjadasz, aby uniknąć niepotrzebnych problemów.

ŻRÓDŁA: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16941611/ https://www.scholarsresearchlibrary.com/articles/hypoglycemic-effects-of-synsepalum-dulcificum-schumach– thonn-daniell-miracleberry-fruit-and-leaf-extracts-on-the-blood-.pdf https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.213 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2020.1830394? scroll=top&needAccess=true&journalCode=gnpl20 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274476/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23022943/

INNE WPISY:

Czy alkohol tuczy?

CZEMU WARTO JEŚĆ CYTRYNĘ?

GermanEnglishPoland