F L A V O R T R I P
P A R T Y

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Zostań królem imprezy smakowej (Flavor Trip Party).

Zaproś znajomych na niezwykłe przyjęcie z Mirakuliną, które pozwoli przeżyć im trip smakowy, którego nie zapomną.

PRZYGOTUJ SIĘ!

Ogarnięcie całości dla 5-10 gości nie powinno zająć dłużej niż godzinę.

Przygotuj sporo kubków, łyżeczek, wykałaczek, etc., tak żeby każdy pokarm spożywany był osobno w niewielkich porcjach. Nie chodzi tu o najedzenie się poszczególnymi pozycjami, tylko jak najbardziej spektakularny efekt transformacji smaku dla każdej z nich. Możesz wykorzystać naczynia jednorazowe i np. podpisać je na spodzie, co na nich się znajduje.

Usadź wszystkich przy stole i wytłumacz, jak działa magiczny owoc (przy okazji uświadamiając, że nie jest to żaden narkotyk;)  jest całkowicie naturalny, przebadany, bezpieczny i dopuszczony do obrotu przez EU. Przekaż również, że efekt nie jest trwały i odczucia smaku wracają do normy po upływie krótkiego czasu.

Upewnij się, że biesiadnicy nie mają uczuleń i nietolerancji, na poszczególne produkty (sama pastylka MrBerry nie zawiera alergenów i nietolerowanych powszechnie substancji)

Wytłumacz, jak spożyć pastylkę MrBerry, dla maksymalnego efektu – pastylka powinna rozpuścić się całkowicie na języku, a każdy uczestnik imprezy powinien jak najdokładniej pokryć jej zawartością cały obszar języka i podniebienia. Efekt zmiany smaku działa od razu i trwa od 30 minut do 2 godzin – w zależności od ilości spożywanych potraw, ich temperatury i indywidualnej czułości kubków smakowych każdej osoby. Może być wcześniej neutralizowany przez gorące napoje, np herbatę

Nawet, jeśli przygotujesz wszystkich na spodziewane efekty działania Mikrakuliny – każdy z imprezowiczów i tak będzie zaskoczony jej działaniem.

Istotne jest, żeby poszczególne pozycji z menu były spróbowane przed podaniem Mirakuliny i osobno po – czyli robimy 2 rundy smakowania. Wtedy efekt będzie murowany.

Próbę smaku możesz przeprowadzić z zawiązanymi oczami (nawet  z zaciśniętym nosem, np. spinaczem / klamerką do prania – żeby zapach nie zdradzał potrawy) lub otwarcie pokazując, co imprezowicze spożywają.

Poszczególne próby mogą odbywać się równocześnie, jeśli zgromadzenie jest pokaźne, lub pojedynczo, tak żeby pozostałe osoby mogły obserwować i reagować na odczucia aktywnego „testera”. Tester może również oceniać poszczególne próby i umieszczać je na skali, np. 1-10.

Wersja zaawansowana, jednak wymagająca nieco więcej wysiłku, to zmiksowanie poszczególnych pozycji – zdrajcą nie będzie wtedy konsystencja, czy tekstura.

Przygotuj poniższe pozycje i podawaj je po kolei (doświadczenie podpowiada, że ten zestaw gwarantuje zestaw oh-ów i ah-ów). Możesz pominąć poszczególne kroki, jeśli nie wpisują się w Twoją paletę, nie masz składników lub nie możesz ich spożywać.

Jeśli poczujesz osłabienie działania Mirakuliny (ten zestaw jest wymagający i morze śliny płynące przy tak ekstremalnych zestawieniach smakowych, może wypłukać Mirakulinę przedwcześnie) zrób przerwę i weź kolejną porcję MrBerry.

PRÓBA 1

SMAKI MLECZNE

KWAŚNA ŚMIETANA / JOGURT NATURALNY / JOGURT GRECKI / MAŚLANKA / ZSIADŁE MLEKO / KEFIR (DO WYBORU)

SMAKOWAĆ BĘDĄ JAK SŁODKI JOGURT.

*Wersja „podkręcona” – skrop cytryną

**Zdrajcą może okazać się konsystencja mleka i maślanki (jeśli ich nie zmiksujesz)

PRÓBA 2

SMAKI MLECZNE

SER PLEŚNIOWY / SER KOZI

SMAKOWAĆ BĘDĄ JAK SŁODKI SERNIK.

*Wersja „podkręcona” – zanurz w soku z cytryny

**Zdrajcą może się okazać pikantny zapach sera pleśniowego.

PRÓBA 3

SMAKI WARZYWNE

POMIDOR

NAJSŁODSZE POMIDORY W ŻYCIU.

* wersja Soft Core – zanurz pomidora w ketchupie lub musztardzie

** wersja Hard Core – zanurz pomidora w Tabasco

PRÓBA 4

SMAKI OWOCOWE

OLIWKI MARYNOWANE Z SEREM FETA

KREMOWOŚĆ FETY W POŁĄCZENIU ZE SŁODYCZĄ ZALEWY I POZBYCIU SIĘ CIERPKOŚCI I NUT SŁONOŚCI SAMYCH OLIWEK.

*wersja „podkręcona” – zanurz w soku z cytryny

** wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie

*** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco

PRÓBA 5

SMAKI OWOCOWE

CYTRYNA / LIMONKA

KRÓLOWIE IMPREZY I ABSOLUTNY NUMER JEDNEN.

SMAKUJĄ, JAK ZANURZONE W CUKRZE.

* wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie

** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco

PRÓBA 6

SMAKI WARZYWNE

CEBULA.

SMAKUJE JAK SŁODKIE JABŁKO.

*Zdrajcą jest mocny zapach cebuli

** wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie

*** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco

PRÓBA 7

SMAKI SKOMPLIKOWANE

KETCHUP / MUSZTARDA / MAJONEZ

SŁODKOŚĆ WYDOBYWANA JEST Z OCTU BĘDĄCEGO SKŁADNIKIEM WIĘKSZOŚCI SOSÓW I DIPÓW.

PRÓBA 8

SMAKI SKOMPLIKOWANE

PIKLE

SŁODKOŚĆ Z ZALEWY OCTOWEJ POTRAFI ZASKOCZYĆ.

*Zdrajca to słoń w składzie porcelany – zapach przytłacza.

** wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie

*** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco

PRÓBA 9

SMAKI ODWAŻNE

MARYNOWANE PAPRYCZKI JALAPENO

OSTROŚĆ ZŁAGODZONA, NIESPODZIEWANE NUTY SŁODKOŚCI.

*Zdrajcą będzie po raz kolejny intensywna woń.

** wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie

*** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco

PRÓBA 10

SMAKI OWOCOWE

GREJPFRUT

POWRÓT DO KLASYKI DLA ODŚWIEŻENIA PALETY I ZŁAGODZENIA PODRAŻNIENIA KUBKÓW OSTROŚCIĄ.

PRÓBA 11

SMAKI ODWAŻNE

SOS TABASCO / SRIRACHA

OSTROŻNIE, NIE POPARZ JĘZYKA..SŁODKOŚCIĄ.

PRÓBA 12

SMAKI DNIA WCZORAJSZEGO

PIWO JASNE (LAGER, PILS)  / PIWO CIEMNE (GUINNESS)

DODAJ CYTRYNY, ZEBY POSŁODZIĆ (JEŚLI JESZCZE POTRZEBUJESZ).

GUINNESS SMAKUJE JAK SHAKE CZEKOLADOWY.

PRÓBA 13

SMAKI DNIA WCZORAJSZEGO

WINO WYTRAWNE / SZAMPAN WYTRAWNY / PROSECCO BRUT

SŁODKIE ALE INACZEJ, DODAJ CYTRYNY, ŻEBY UDERZYĆ W SUFIT SŁODKOŚCI.

PRÓBA 14

SMAKI EKSTREMALNE

OCET JABŁKOWY / OCET BALSAMICZNY / OCET WINNY

SMAKUJ OSTROŻNIE.

APOGEUM SŁODKOŚCI, OSTRY AFTERTASTE.

*Zatkanie nosa konieczne

PRÓBA 15

SŁODKI FINAŁ

TRUSKAWKA / WIŚNIA / ZIELONE JABŁKO

SŁODKI FINAŁ Z PRZYTUPEM. IM KWASNIEJSZE, TYM SŁODSZE.

*Wersja Hard Core (dla masochistów) zanurz w Tabasco lub Sriracha

CO DALEJ ?

KORZYSTAJĄC Z DZIAŁANIA MIRAKULINY, ZASERWUJ GOŚCIOM

KOKTAILE Z MIRAKULINĄ, KTÓRYCH PROSTE PRZEPISY ZNAJDZIESZ TUTAJ

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland