F L A V O R T R I P
P A R T Y
Zostań królem imprezy smakowej (Flavor Trip Party).
Zaproś znajomych na niezwykłe przyjęcie z Mirakuliną, które pozwoli przeżyć im trip smakowy, którego nie zapomną.
PRZYGOTUJ SIĘ!
Ogarnięcie całości dla 5-10 gości nie powinno zająć dłużej niż godzinę.
Przygotuj sporo kubków, łyżeczek, wykałaczek, etc., tak żeby każdy pokarm spożywany był osobno w niewielkich porcjach. Nie chodzi tu o najedzenie się poszczególnymi pozycjami, tylko jak najbardziej spektakularny efekt transformacji smaku dla każdej z nich. Możesz wykorzystać naczynia jednorazowe i np. podpisać je na spodzie, co na nich się znajduje.
Usadź wszystkich przy stole i wytłumacz, jak działa magiczny owoc (przy okazji uświadamiając, że nie jest to żaden narkotyk;) jest całkowicie naturalny, przebadany, bezpieczny i dopuszczony do obrotu przez EU. Przekaż również, że efekt nie jest trwały i odczucia smaku wracają do normy po upływie krótkiego czasu.
Upewnij się, że biesiadnicy nie mają uczuleń i nietolerancji, na poszczególne produkty (sama pastylka MrBerry nie zawiera alergenów i nietolerowanych powszechnie substancji)
Wytłumacz, jak spożyć pastylkę MrBerry, dla maksymalnego efektu – pastylka powinna rozpuścić się całkowicie na języku, a każdy uczestnik imprezy powinien jak najdokładniej pokryć jej zawartością cały obszar języka i podniebienia. Efekt zmiany smaku działa od razu i trwa od 30 minut do 2 godzin – w zależności od ilości spożywanych potraw, ich temperatury i indywidualnej czułości kubków smakowych każdej osoby. Może być wcześniej neutralizowany przez gorące napoje, np herbatę
Nawet, jeśli przygotujesz wszystkich na spodziewane efekty działania Mikrakuliny – każdy z imprezowiczów i tak będzie zaskoczony jej działaniem.
Istotne jest, żeby poszczególne pozycji z menu były spróbowane przed podaniem Mirakuliny i osobno po – czyli robimy 2 rundy smakowania. Wtedy efekt będzie murowany.
Próbę smaku możesz przeprowadzić z zawiązanymi oczami (nawet z zaciśniętym nosem, np. spinaczem / klamerką do prania – żeby zapach nie zdradzał potrawy) lub otwarcie pokazując, co imprezowicze spożywają.
Poszczególne próby mogą odbywać się równocześnie, jeśli zgromadzenie jest pokaźne, lub pojedynczo, tak żeby pozostałe osoby mogły obserwować i reagować na odczucia aktywnego „testera”. Tester może również oceniać poszczególne próby i umieszczać je na skali, np. 1-10.
Wersja zaawansowana, jednak wymagająca nieco więcej wysiłku, to zmiksowanie poszczególnych pozycji – zdrajcą nie będzie wtedy konsystencja, czy tekstura.
Przygotuj poniższe pozycje i podawaj je po kolei (doświadczenie podpowiada, że ten zestaw gwarantuje zestaw oh-ów i ah-ów). Możesz pominąć poszczególne kroki, jeśli nie wpisują się w Twoją paletę, nie masz składników lub nie możesz ich spożywać.
Jeśli poczujesz osłabienie działania Mirakuliny (ten zestaw jest wymagający i morze śliny płynące przy tak ekstremalnych zestawieniach smakowych, może wypłukać Mirakulinę przedwcześnie) zrób przerwę i weź kolejną porcję MrBerry.
PRÓBA 1
SMAKI MLECZNE
KWAŚNA ŚMIETANA / JOGURT NATURALNY / JOGURT GRECKI / MAŚLANKA / ZSIADŁE MLEKO / KEFIR (DO WYBORU)
SMAKOWAĆ BĘDĄ JAK SŁODKI JOGURT.
*Wersja „podkręcona” – skrop cytryną
**Zdrajcą może okazać się konsystencja mleka i maślanki (jeśli ich nie zmiksujesz)
PRÓBA 2
SMAKI MLECZNE
SER PLEŚNIOWY / SER KOZI
SMAKOWAĆ BĘDĄ JAK SŁODKI SERNIK.
*Wersja „podkręcona” – zanurz w soku z cytryny
**Zdrajcą może się okazać pikantny zapach sera pleśniowego.
PRÓBA 3
SMAKI WARZYWNE
POMIDOR
NAJSŁODSZE POMIDORY W ŻYCIU.
* wersja Soft Core – zanurz pomidora w ketchupie lub musztardzie
** wersja Hard Core – zanurz pomidora w Tabasco
PRÓBA 4
SMAKI OWOCOWE
OLIWKI MARYNOWANE Z SEREM FETA
KREMOWOŚĆ FETY W POŁĄCZENIU ZE SŁODYCZĄ ZALEWY I POZBYCIU SIĘ CIERPKOŚCI I NUT SŁONOŚCI SAMYCH OLIWEK.
*wersja „podkręcona” – zanurz w soku z cytryny
** wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie
*** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco
PRÓBA 5
SMAKI OWOCOWE
CYTRYNA / LIMONKA
KRÓLOWIE IMPREZY I ABSOLUTNY NUMER JEDNEN.
SMAKUJĄ, JAK ZANURZONE W CUKRZE.
* wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie
** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco
PRÓBA 6
SMAKI WARZYWNE
CEBULA.
SMAKUJE JAK SŁODKIE JABŁKO.
*Zdrajcą jest mocny zapach cebuli
** wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie
*** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco
PRÓBA 7
SMAKI SKOMPLIKOWANE
KETCHUP / MUSZTARDA / MAJONEZ
SŁODKOŚĆ WYDOBYWANA JEST Z OCTU BĘDĄCEGO SKŁADNIKIEM WIĘKSZOŚCI SOSÓW I DIPÓW.
PRÓBA 8
SMAKI SKOMPLIKOWANE
PIKLE
SŁODKOŚĆ Z ZALEWY OCTOWEJ POTRAFI ZASKOCZYĆ.
*Zdrajca to słoń w składzie porcelany – zapach przytłacza.
** wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie
*** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco
PRÓBA 9
SMAKI ODWAŻNE
MARYNOWANE PAPRYCZKI JALAPENO
OSTROŚĆ ZŁAGODZONA, NIESPODZIEWANE NUTY SŁODKOŚCI.
*Zdrajcą będzie po raz kolejny intensywna woń.
** wersja Soft Core – zanurz w ketchupie lub musztardzie
*** wersja Hard Core – zanurz w Tabasco
PRÓBA 10
SMAKI OWOCOWE
GREJPFRUT
POWRÓT DO KLASYKI DLA ODŚWIEŻENIA PALETY I ZŁAGODZENIA PODRAŻNIENIA KUBKÓW OSTROŚCIĄ.
PRÓBA 11
SMAKI ODWAŻNE
SOS TABASCO / SRIRACHA
OSTROŻNIE, NIE POPARZ JĘZYKA..SŁODKOŚCIĄ.
PRÓBA 12
SMAKI DNIA WCZORAJSZEGO
PIWO JASNE (LAGER, PILS) / PIWO CIEMNE (GUINNESS)
DODAJ CYTRYNY, ZEBY POSŁODZIĆ (JEŚLI JESZCZE POTRZEBUJESZ).
GUINNESS SMAKUJE JAK SHAKE CZEKOLADOWY.
PRÓBA 13
SMAKI DNIA WCZORAJSZEGO
WINO WYTRAWNE / SZAMPAN WYTRAWNY / PROSECCO BRUT
SŁODKIE ALE INACZEJ, DODAJ CYTRYNY, ŻEBY UDERZYĆ W SUFIT SŁODKOŚCI.
PRÓBA 14
SMAKI EKSTREMALNE
OCET JABŁKOWY / OCET BALSAMICZNY / OCET WINNY
SMAKUJ OSTROŻNIE.
APOGEUM SŁODKOŚCI, OSTRY AFTERTASTE.
*Zatkanie nosa konieczne
PRÓBA 15
SŁODKI FINAŁ
TRUSKAWKA / WIŚNIA / ZIELONE JABŁKO
SŁODKI FINAŁ Z PRZYTUPEM. IM KWASNIEJSZE, TYM SŁODSZE.
*Wersja Hard Core (dla masochistów) zanurz w Tabasco lub Sriracha
CO DALEJ ?
KORZYSTAJĄC Z DZIAŁANIA MIRAKULINY, ZASERWUJ GOŚCIOM
KOKTAILE Z MIRAKULINĄ, KTÓRYCH PROSTE PRZEPISY ZNAJDZIESZ TUTAJ