Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

W tej recepturze kilka składników działa razem, aby osłodzić danie. Delikatne nuty kwasowe z drożdży w pączkach współgrają z malinami, a ocet balsamiczny łączy kawę i dżem.

Składniki:

  • 1 ¹/2 szklanki zimnej śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kawy instant lub granulek
  • ³/4 szklanki dżemu malinowego
  • ¹/4 szklanki octu balsamicznego
  • 4 domowe pączki
  • 1 pinta świeżych malin
  • Bita śmietana (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wlej śmietankę do dużej miski. Za pomocą miksera elektrycznego ubij na niskiej prędkości, aż zgęstnieje, około 1 minuty. Dodaj kawę i kontynuuj ubijanie, aż śmietanka będzie bardzo gęsta i utworzą się miękkie szczyty. W osobnej misce połącz dżem malinowy i ocet balsamiczny.

Aby złożyć każdą porcję, rozkrusz 1 pączek na kawałki wielkości kęsa. Ułóż na dnie kieliszków typu parfait lub głębokich szklanek jedną trzecią kruszynek. Nałóż warstwę dżemu, garść malin i warstwę ubitej śmietanki. Powtórz jeszcze dwukrotnie, kończąc warstwą śmietanki.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 ¹/2 szklanki cukru z ubitej śmietanki i ²/3 szklanki cukru z dżemu malinowego słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 416 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

GermanEnglishPoland