Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)
W tej recepturze kilka składników działa razem, aby osłodzić danie. Delikatne nuty kwasowe z drożdży w pączkach współgrają z malinami, a ocet balsamiczny łączy kawę i dżem.
Składniki:
- 1 ¹/2 szklanki zimnej śmietanki kremówki
- 1 łyżka kawy instant lub granulek
- ³/4 szklanki dżemu malinowego
- ¹/4 szklanki octu balsamicznego
- 4 domowe pączki
- 1 pinta świeżych malin
- Bita śmietana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wlej śmietankę do dużej miski. Za pomocą miksera elektrycznego ubij na niskiej prędkości, aż zgęstnieje, około 1 minuty. Dodaj kawę i kontynuuj ubijanie, aż śmietanka będzie bardzo gęsta i utworzą się miękkie szczyty. W osobnej misce połącz dżem malinowy i ocet balsamiczny.
Aby złożyć każdą porcję, rozkrusz 1 pączek na kawałki wielkości kęsa. Ułóż na dnie kieliszków typu parfait lub głębokich szklanek jedną trzecią kruszynek. Nałóż warstwę dżemu, garść malin i warstwę ubitej śmietanki. Powtórz jeszcze dwukrotnie, kończąc warstwą śmietanki.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 1 ¹/2 szklanki cukru z ubitej śmietanki i ²/3 szklanki cukru z dżemu malinowego słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 416 kalorii na porcję.