Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

To jest trochę nietypowe, ale bardzo zabawne. Sos jogurtowy nadaje tym precelkom mnóstwo słodyczy.

Składniki:

  • 1 ¹/2 szklanki ciepłej wody (110 stopni F, czyli około 43 stopni C)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli kuchennej
  • Jedno opakowanie drożdży aktywnych suchych (2 ¹/4 łyżeczki)
  • 4 ¹/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki (¹/2 kostki) masła niesolonego, roztopionego
  • Olej roślinny do miski, blachy do pieczenia i powierzchni roboczej
  • 2 ¹/2 kwarty plus 1 łyżka wody
  • ²/3 szklanki sody oczyszczonej
  • 1 duże żółtko jajka
  • Sól do precelków lub dodatkowa sól kuchenna

Sos jogurtowy:

  • 2 szklanki naturalnego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu
  • ¹/4 szklanki miodu
  • ¹/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Sposób przygotowania:

W misce miksera elektrycznego połącz ciepłą wodę, miód i sól kuchenną, a następnie posyp drożdże na wierzch. Pozwól im stać przez 5 minut lub do momentu, gdy mieszanina zacznie pienić się. Dodaj mąkę i roztopione masło, a używając haka do ciasta, mieszaj na niskiej prędkości, aż składniki się dobrze połączą. Zwiększ prędkość do średniej i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i odchodziło od ścianek miski, przez 4 do 5 minut.

Wyjmij ciasto z miski, oczyść miskę i obłóż ją dokładnie olejem roślinnym. Wróć ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu przez około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F (232 stopni C). Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym i lekko nasmaruj olejem roślinnym. Zagotuj 2 ¹/2 kwarty wody z sodą oczyszczoną w garnku o pojemności 8 kwartów lub w naczyniu żaroodpornym. Roztrzep żółtko jajka z pozostałym 1 łyżką wody, aby przygotować jajeczne mycie.

Wyłóż ciasto na lekko natłuszczoną powierzchnię roboczą i podziel je na osiem równych części. Każdy kawałek rozwałkuj na 24-calowe (około 61 cm) wstążki. Z każdej wstążki uformuj kształt litery U. Trzymając końce wstążki, przepleć je ze sobą i docisnij do dolnej części litery U, aby uzyskać klasyczny kształt precelka. Umieść na blasze do pieczenia. Uformuj pozostałe wstążki.

Wrzuć precelki do wrzącej wody, po jednym, na 30 sekund. Wyjmij je z wody za pomocą dużej, płaskiej, długiej szpatuły i umieść na blasze do pieczenia. Posmaruj wierzch każdego precelka jajecznym myciem i posyp solą precelkową lub dodatkową solą kuchenną. Piecz aż staną się ciemnozłote, przez 12 do 14 minut.

Przenieś na kratkę do schładzania i pozostaw do ostygnięcia przez co najmniej 5 minut, a następnie polej sosem jogurtowym.

Sos jogurtowy:

Wymieszaj jogurt, miód i sok z cytryny, aż składniki dobrze się połączą.

Podawaj od razu lub przechowuj przykryte folią spożywczą w lodówce.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zamiana ³/4 szklanki cukru na 1 łyżkę miodu w precelkach i ¹/4 szklanki miodu w sosie jogurtowym, plus słodycz pochodząca od jagody, pozwoli zaoszczędzić 23 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

GermanEnglishPoland