Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Naturalna słodycz dyni jest wzmocniona przez dodatek sera śmietankowego i sera koziego, tworząc naprawdę pyszne danie w misce. Jeśli masz ochotę na odrobinę kreatywności, możesz podać je z paluszkami do tostów francuskich, aby nadać im wygląd czosnkowego chleba na boku.

Składniki:

  • 3 szklanki dyni butternut, obranej i pokrojonej w kostkę o grubości ¹/2 cala
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 szklanki ryżu Arborio
  • 2 szklanki soku jabłkowego (naturalnego, bez dodatku cukru)
  • 1 ¹/2 szklanki wody
  • 3 uncje sera śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Szczypta soli
  • 3 uncje świeżego sera koziego (około ³/4 szklanki)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Wrzuć dynię z oliwą z oliwek na natłuszczoną blachę do pieczenia. Piecz przez 30 minut, obracając raz połowę czasu pieczenia. Dynia powinna być miękka w dotyku widelcem.

W międzyczasie rozgrzej olej roślinny na patelni. Wrzuć ryż i smaż przez 1-2 minuty. Połącz sok jabłkowy i wodę, a następnie dodawaj je powoli, po ¹/2 szklanki, często mieszając i pozwalając całkowicie wchłonąć całą ciecz przed dodaniem kolejnej porcji. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Wymieszaj z serem śmietankowym i dopraw szczyptą soli.

Po około 25 minutach pieczenia dyni, rozkrusz koziego sera na niewielkiej naczyni do zapiekania i podgrzewaj w piekarniku przez 5 minut, aż ser zacznie się topić i zarumienić na brzegach.

Rozgnieć połowę dyni i wmieszaj ją w risotto. Nakładaj risotto do misek, a na wierzchu umieść pozostałe kawałki dyni i roztopionego koziego sera.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zamiana 2 łyżek brązowego cukru i 2 łyżek cukru na opakowanie na słodycz pochodzącą od jagody pozwoli zaoszczędzić 34 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

GermanEnglishPoland