Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)
Ta receptura używa soku z limonki do słodzenia i brandy, by dodać dodatkowego smaku. Tequila także byłaby pyszna, wprowadzając prawie smak margarity.
Składniki:
- 18 uncji nieosłodzonej czekolady, drobno posiekanej
- 3 łyżki niesolonego masła
- ¹/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka nektaru agawy
- ¹/4 szklanki brandy
- ¹/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Opcjonalne posypki:
- ¹/2 szklanki kakao o niskiej zawartości tłuszczu
- ¹/2 szklanki obłuskanych migdałów, drobno posiekanych
- ¹/2 szklanki palonego, nieosłodzonego kokosa wymieszanego z 1 łyżką cynamonu w proszku
Sposób przygotowania:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
Umieść 10 uncji czekolady i masło w misce odporniej na mikrofalę. Podgrzewaj przez 30 sekund na połowie mocy. Wyjmij i wymieszaj. Powtórz jeszcze raz.
Podgrzej śmietankę i nektar agawy w małym garnku na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia i wlej na roztopioną czekoladę; pozostaw na 2 minuty. Za pomocą gumowej łopatki delikatnie wymieszaj, zaczynając od środka miski i pracując w koncentrycznych kręgach, aż cała czekolada się roztopi i masa stanie się gładka i kremowa. Delikatnie wymieszaj brandy i sok z limonki.
Wlej masę do kwadratowej szklanej formy o boku 8 cali i schłodź przez 1 godzinę. Za pomocą wydrążacza do melonów lub małej łyżki nakładaj porcje czekolady na blachę do pieczenia. Schłodź przez 30 minut.
Jeśli używasz, umieść kakao, migdały i palony kokos w osobnych miseczkach.
Wyjmij trufle z lodówki i uformuj je w kulki. (Jeśli chcesz zachować czyste ręce, użyj jednorazowych rękawiczek.) Wróć je na blachę do pieczenia lub połóż na czystym papierze pergaminowym.
Umieść pozostałe 8 uncji czekolady w misce odporniej na mikrofalę i podgrzewaj przez 30 sekund na połowie mocy. Wyjmij i wymieszaj. Powtarzaj co 10 sekund, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj, aż będzie gładka.
Wyłóż blachę do pieczenia czystym papierem pergaminowym. Zanurz wydrążacz do lodów w roztopionej czekoladzie i odwróć go do góry dnem, aby pozbyć się nadmiaru czekolady. Umieść trufle, po jednej, w wydrążaczu i obtaczaj, aż zostaną pokryte czekoladą. Jeśli używasz jednej lub więcej posypek, umieść trufle w posypce i obtaczaj, pozostawiając w posypce przez 10-15 sekund, zanim je wyjmiesz. Umieść na blachy do pieczenia. Powtarzaj, aż wszystkie trufle zostaną obtoczone.
Pozwól truflom stwardnieć w chłodnym, suchym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 1 szklanki cukru 1 łyżką nektaru agawy i słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 47 kalorii na porcję.