Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Ta receptura używa soku z limonki do słodzenia i brandy, by dodać dodatkowego smaku. Tequila także byłaby pyszna, wprowadzając prawie smak margarity.

Składniki:

  • 18 uncji nieosłodzonej czekolady, drobno posiekanej
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • ¹/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka nektaru agawy
  • ¹/4 szklanki brandy
  • ¹/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Opcjonalne posypki:

  • ¹/2 szklanki kakao o niskiej zawartości tłuszczu
  • ¹/2 szklanki obłuskanych migdałów, drobno posiekanych
  • ¹/2 szklanki palonego, nieosłodzonego kokosa wymieszanego z 1 łyżką cynamonu w proszku

Sposób przygotowania:

Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.

Umieść 10 uncji czekolady i masło w misce odporniej na mikrofalę. Podgrzewaj przez 30 sekund na połowie mocy. Wyjmij i wymieszaj. Powtórz jeszcze raz.

Podgrzej śmietankę i nektar agawy w małym garnku na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia i wlej na roztopioną czekoladę; pozostaw na 2 minuty. Za pomocą gumowej łopatki delikatnie wymieszaj, zaczynając od środka miski i pracując w koncentrycznych kręgach, aż cała czekolada się roztopi i masa stanie się gładka i kremowa. Delikatnie wymieszaj brandy i sok z limonki.

Wlej masę do kwadratowej szklanej formy o boku 8 cali i schłodź przez 1 godzinę. Za pomocą wydrążacza do melonów lub małej łyżki nakładaj porcje czekolady na blachę do pieczenia. Schłodź przez 30 minut.

Jeśli używasz, umieść kakao, migdały i palony kokos w osobnych miseczkach.

Wyjmij trufle z lodówki i uformuj je w kulki. (Jeśli chcesz zachować czyste ręce, użyj jednorazowych rękawiczek.) Wróć je na blachę do pieczenia lub połóż na czystym papierze pergaminowym.

Umieść pozostałe 8 uncji czekolady w misce odporniej na mikrofalę i podgrzewaj przez 30 sekund na połowie mocy. Wyjmij i wymieszaj. Powtarzaj co 10 sekund, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj, aż będzie gładka.

Wyłóż blachę do pieczenia czystym papierem pergaminowym. Zanurz wydrążacz do lodów w roztopionej czekoladzie i odwróć go do góry dnem, aby pozbyć się nadmiaru czekolady. Umieść trufle, po jednej, w wydrążaczu i obtaczaj, aż zostaną pokryte czekoladą. Jeśli używasz jednej lub więcej posypek, umieść trufle w posypce i obtaczaj, pozostawiając w posypce przez 10-15 sekund, zanim je wyjmiesz. Umieść na blachy do pieczenia. Powtarzaj, aż wszystkie trufle zostaną obtoczone.

Pozwól truflom stwardnieć w chłodnym, suchym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 szklanki cukru 1 łyżką nektaru agawy i słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 47 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

GermanEnglishPoland