Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Śmietanka i sok z limonki słodzą i wzmacniają smak espresso i czekolady w tych ciasteczkach.

Składniki:

  • 2 łyżki niesolonego masła, roztopionego
  • 6 uncji nieosłodzonej czekolady, pokrojonej na kawałki o wielkości ¹/2 cala
  • ¹/2 szklanki drobno zmielonych ziaren espresso
  • 1 szklanka nieprzesiewanej mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Dutch-process
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • ¹/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • ¹/4 szklanki nektaru agawy
  • ¹/4 szklanki niskotłuszczowej śmietanki
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Umieść rusztę w środkowej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 300 stopni F (150 stopni C). Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub matami silikonowymi.

Umieść masło i czekoladę w małej misce, umieszczonej nad garnkiem z ledwo gotującą się wodą. Nie dopuść, aby miska dotykała wody. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i mieszanina stanie się gładka.

W osobnej misce wymieszaj espresso, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z limonki i sól. W innej misce wymieszaj nektar agawy, śmietankę, jajka, sok z limonki i wanilię. Stopniowo dodawaj mieszankę espresso i mąki, mieszając, aż masa będzie gęsta i gładka. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.

Używając miarki do lodów, nakładaj ¹/4 szklanki ciasta na każde ciastko na blasze do pieczenia. Piecz przez 18 do 20 minut, aż lekko podrożeją i na wierzchu zaczną pękać.

Ostudź ciasteczka na blaszkach na kratkach do schładzania.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 ³/4 szklanki cukru ¹/4 szklanką nektaru agawy oraz słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 92 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

GermanEnglishPoland