Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)
Śmietanka i sok z limonki słodzą i wzmacniają smak espresso i czekolady w tych ciasteczkach.
Składniki:
- 2 łyżki niesolonego masła, roztopionego
- 6 uncji nieosłodzonej czekolady, pokrojonej na kawałki o wielkości ¹/2 cala
- ¹/2 szklanki drobno zmielonych ziaren espresso
- 1 szklanka nieprzesiewanej mąki pszennej
- 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Dutch-process
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka startej skórki z limonki
- ¹/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
- ¹/4 szklanki nektaru agawy
- ¹/4 szklanki niskotłuszczowej śmietanki
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Umieść rusztę w środkowej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 300 stopni F (150 stopni C). Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub matami silikonowymi.
Umieść masło i czekoladę w małej misce, umieszczonej nad garnkiem z ledwo gotującą się wodą. Nie dopuść, aby miska dotykała wody. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i mieszanina stanie się gładka.
W osobnej misce wymieszaj espresso, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z limonki i sól. W innej misce wymieszaj nektar agawy, śmietankę, jajka, sok z limonki i wanilię. Stopniowo dodawaj mieszankę espresso i mąki, mieszając, aż masa będzie gęsta i gładka. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.
Używając miarki do lodów, nakładaj ¹/4 szklanki ciasta na każde ciastko na blasze do pieczenia. Piecz przez 18 do 20 minut, aż lekko podrożeją i na wierzchu zaczną pękać.
Ostudź ciasteczka na blaszkach na kratkach do schładzania.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 1 ³/4 szklanki cukru ¹/4 szklanką nektaru agawy oraz słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 92 kalorie na porcję.