Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)
Te ptysie są bardzo wszechstronne i można je napełnić różnymi dżemami i lodami z zestawu naszych przepisów, zamiast brzoskwiń. W tej wersji nadzienie jest słodzone sokiem z limonki.
Składniki:
- Spray z oleju rzepakowego
- 1 szklanka wody
- 8 łyżek (1 kostka) niesolonego masła
- 1 szklanka nieprzesiewanej mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 1 szklanka drobno pokrojonych, obranych, dojrzałych brzoskwiń
- 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- Bita śmietana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F (230 stopni C). Wysmaruj płaską blachę do pieczenia sprayem z oleju rzepakowego.
W dużym rondlu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż masa oderwie się od ścianek rondla i zacznie tworzyć twardą kulę. Zdejmij z ognia i ubij jajka po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Ubij, aż masa zacznie tracić połysk.
Nakładaj pełne łyżki masy na blachę do pieczenia, zachowując odstępy 4 cali. Piecz przez 5 minut, starając się nie otwierać drzwi piekarnika. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 350 stopni F (175 stopni C) i piecz przez kolejne 30 minut, aż pufki nabiorą złotobrązowego koloru i napęcznieją. Pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej.
W mikrofalówce podgrzej brzoskwinie i sok z limonki przez 3 minuty na średniej mocy.
Za pomocą ostrego noża przekrój każdy ptyś na pół na szerokość. Napełnij masą brzoskwiniową i bitą śmietaną i podawaj od razu.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie ³/4 szklanki cukru słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 72 kalorie na porcję.