Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)
Owoce nabierają delikatnej słodyczy – nawet najkwaśniejsze smakują, jakby były zbierane w pełni dojrzałości.
Składniki:
- 3 duże białka jaj
- szczypta soli
- ¹/4 szklanki miodu
- 2 łyżki nektaru agawy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka plus ¹/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 ¹/4 szklanki zimnej śmietanki kremówki
- 2 szklanki świeżych owoców, takich jak maliny, jeżyny lub truskawki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 300 stopni F (150 stopni C). Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Narysuj ołówkiem okrąg o średnicy 9 cali na papierze. (Łatwy sposób to narysowanie wokół zewnętrznej krawędzi formy o średnicy 9 cali lub talerza.) Obróć kawałek pergaminu tak, aby rysunek znajdował się na dole i był widoczny od spodu.
Za pomocą miksera elektrycznego w dużej misce ubij białka jaj i sól na wysokich obrotach, aż utworzą się miękkie szczyty. Stopniowo dodawaj miód i nektar agawy, nadal ubijając, aż utworzą się sztywne szczyty. W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1 łyżką soku z cytryny, aż powstanie gładka masa. Włóż do białek jaj i delikatnie wymieszaj. Rozłóż warstwę bezy na pergaminie, dopasowując ją do wyrysowanego koła, grubą na około ¹/4 cala. Na brzegu warstwy bezy nakładaj w zakręty pozostałą bezę, tworząc płytką miseczkę, lub przenieś bezę do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę gwiazdkową lub gładką i wyciśnij podwyższony brzeg wokół krawędzi.
Piecz przez 1 godzinę. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw bezę w środku na kolejne 30 minut. Po ostudzeniu bezę powinna być twarda na zewnątrz i lekko wilgotna wewnątrz.
W dużej misce ubij śmietankę na sztywne szczyty. Wymieszaj w niej pozostałe ¹/3 szklanki soku z cytryny. Rozłóż ubitą śmietankę na bezie pavlovy i udekoruj świeżymi owocami. Podawaj od razu.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 1 szklanki cukru ¹/4 szklanki miodu i słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić od 49 do 66 kalorii na porcję.