Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Owoce nabierają delikatnej słodyczy – nawet najkwaśniejsze smakują, jakby były zbierane w pełni dojrzałości.

Składniki:

  • 3 duże białka jaj
  • szczypta soli
  • ¹/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki nektaru agawy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka plus ¹/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 ¹/4 szklanki zimnej śmietanki kremówki
  • 2 szklanki świeżych owoców, takich jak maliny, jeżyny lub truskawki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 300 stopni F (150 stopni C). Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Narysuj ołówkiem okrąg o średnicy 9 cali na papierze. (Łatwy sposób to narysowanie wokół zewnętrznej krawędzi formy o średnicy 9 cali lub talerza.) Obróć kawałek pergaminu tak, aby rysunek znajdował się na dole i był widoczny od spodu.

Za pomocą miksera elektrycznego w dużej misce ubij białka jaj i sól na wysokich obrotach, aż utworzą się miękkie szczyty. Stopniowo dodawaj miód i nektar agawy, nadal ubijając, aż utworzą się sztywne szczyty. W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1 łyżką soku z cytryny, aż powstanie gładka masa. Włóż do białek jaj i delikatnie wymieszaj. Rozłóż warstwę bezy na pergaminie, dopasowując ją do wyrysowanego koła, grubą na około ¹/4 cala. Na brzegu warstwy bezy nakładaj w zakręty pozostałą bezę, tworząc płytką miseczkę, lub przenieś bezę do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę gwiazdkową lub gładką i wyciśnij podwyższony brzeg wokół krawędzi.

Piecz przez 1 godzinę. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw bezę w środku na kolejne 30 minut. Po ostudzeniu bezę powinna być twarda na zewnątrz i lekko wilgotna wewnątrz.

W dużej misce ubij śmietankę na sztywne szczyty. Wymieszaj w niej pozostałe ¹/3 szklanki soku z cytryny. Rozłóż ubitą śmietankę na bezie pavlovy i udekoruj świeżymi owocami. Podawaj od razu.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 szklanki cukru ¹/4 szklanki miodu i słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić od 49 do 66 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

GermanEnglishPoland