Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)
Ciasteczka pistacjowe są może moim ulubionym rodzajem ciasteczka. Uwielbiam skomplikowany smak pistacji, a tutaj są one uzupełnione skórką z limonki, ekstraktem migdałowym i sokiem z limonki dla słodyczy.
Składniki:
- 1 szklanka nektaru agawy
- ¹/2 szklanki startej skórki z limonki (6 do 8 limonek)
- 4 ¹/2 szklanki nieprzesiewanej mąki pszennej
- 1 ¹/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ¹/2 łyżeczki soli
- 1 funt (4 kostki) zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostki
- 1 ¹/3 szklanki posiekanych, obranych pistacji
- 4 duże żółtka jaja
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- ¹/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 ³/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Sposób przygotowania:
W małej misce połącz nektar agawy i ¹/4 szklanki skórki z limonki. W mikserze kuchennym połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mieszankę agawy i skórki z limonki. Włącz mikser kilka razy, aby połączyć składniki.
Dodaj masło i połowę pistacji do miski miksera. Przetwarzaj przez 10 sekund. Następnie dodaj pozostałe pistacje i przetwarzaj przez kolejne 5 sekund.
W innej misce wymieszaj żółtka jaja, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy i sok z limonki. Wlej do miksera i przetwarzaj, aż powstanie ciasto. Zawij je w folię spożywczą i schłodź przez około 30 minut, aż będzie zimne, ale nie całkowicie stałe.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
Rozprowadź pozostałe ¹/4 szklanki skórki z limonki na talerzu. Używając 1 łyżki ciasta na ciasteczko, formuj kuleczki i obtaczaj je w skórce z limonki, aby górna część była pokryta skórką.
Umieść kulki z wierzchem posypanym skórką z limonki na blasze do pieczenia, zachowując odstępy około 3 cali. Używając dna małego szklanki owiniętego folią spożywczą, delikatnie spłaszcz ciasteczka do grubości ¹/4 cala.
Piecz przez 15 minut, aż lekko się zarumienią. Przenieś papier pergaminowy na kratkę do schładzania. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, przykryte folią.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 3 szklanki cukru 1 szklanką nektaru agawy oraz słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 75 kalorii na porcję.