Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Ciasteczka pistacjowe są może moim ulubionym rodzajem ciasteczka. Uwielbiam skomplikowany smak pistacji, a tutaj są one uzupełnione skórką z limonki, ekstraktem migdałowym i sokiem z limonki dla słodyczy.

Składniki:

  • 1 szklanka nektaru agawy
  • ¹/2 szklanki startej skórki z limonki (6 do 8 limonek)
  • 4 ¹/2 szklanki nieprzesiewanej mąki pszennej
  • 1 ¹/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¹/2 łyżeczki soli
  • 1 funt (4 kostki) zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostki
  • 1 ¹/3 szklanki posiekanych, obranych pistacji
  • 4 duże żółtka jaja
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • ¹/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 ³/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Sposób przygotowania:

W małej misce połącz nektar agawy i ¹/4 szklanki skórki z limonki. W mikserze kuchennym połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mieszankę agawy i skórki z limonki. Włącz mikser kilka razy, aby połączyć składniki.

Dodaj masło i połowę pistacji do miski miksera. Przetwarzaj przez 10 sekund. Następnie dodaj pozostałe pistacje i przetwarzaj przez kolejne 5 sekund.

W innej misce wymieszaj żółtka jaja, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy i sok z limonki. Wlej do miksera i przetwarzaj, aż powstanie ciasto. Zawij je w folię spożywczą i schłodź przez około 30 minut, aż będzie zimne, ale nie całkowicie stałe.

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym.

Rozprowadź pozostałe ¹/4 szklanki skórki z limonki na talerzu. Używając 1 łyżki ciasta na ciasteczko, formuj kuleczki i obtaczaj je w skórce z limonki, aby górna część była pokryta skórką.

Umieść kulki z wierzchem posypanym skórką z limonki na blasze do pieczenia, zachowując odstępy około 3 cali. Używając dna małego szklanki owiniętego folią spożywczą, delikatnie spłaszcz ciasteczka do grubości ¹/4 cala.

Piecz przez 15 minut, aż lekko się zarumienią. Przenieś papier pergaminowy na kratkę do schładzania. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, przykryte folią.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 3 szklanki cukru 1 szklanką nektaru agawy oraz słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 75 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland