Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)
Struffoli to klasyczne włoskie danie deserowe zrobione z kulek ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Te kulki zostały posłodzone syropem agawa, białym winem i sokiem z limonki. Upewnij się, że używasz białego wina o kwasowym smaku, takiego jak Sauvignon Blanc lub pinot Grigio.
Składniki:
- 2 szklanki nieprzesiewanej mąki pszennej, plus dodatkowa do obtaczania
- Starta skórka z 3 dużych cytryn
- Starta skórka z 1 dużej pomarańczy
- 3 łyżki plus ¹/2 szklanki miodu agawa
- ¹/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- ¹/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki (¹/2 kostki) masła niesolonego, rozmiękczonych
- 2 duże jajka
- 1 łyżka białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- ¹/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
W mikserze kuchennym zmiksuj razem mąkę, skórkę z cytryn i pomarańczy, 3 łyżki miodu agawa, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i miksuj, aż mieszanina przypomina kruszonkę. Dodaj jajka, wino i wanilię, i miksuj, aż mieszanka stworzy kulę ciasta. Owij ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W dużym naczyniu wymieszaj pozostałą ¹/2 szklankę miodu agawa z sokiem z cytryny, aż się połączą.
W garnku należy wlać olej rzepakowy na głębokość jednej trzeciej i podgrzać na średnim ogniu do temperatury 375 stopni F (190 stopni C). Na blasze wyłożonej papierem ręcznikowym odsączaj kulki ciasta.
Pracując partiami, formuj kuleczki o średnicy 1 cala z ciasta. Smaż kulki ciasta, aż będą lekko złociste, przez 2 do 3 minut. Przekładaj na papier ręcznikowy, a następnie obtaczaj w polewie z agawy, kiedy są jeszcze gorące. Podawaj.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 1 ²/3 szklanki cukru ¹/2 szklanką i 3 łyżkami miodu agawa oraz słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 62 do 78 kalorii na porcję.