Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Struffoli to klasyczne włoskie danie deserowe zrobione z kulek ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Te kulki zostały posłodzone syropem agawa, białym winem i sokiem z limonki. Upewnij się, że używasz białego wina o kwasowym smaku, takiego jak Sauvignon Blanc lub pinot Grigio.

Składniki:

  • 2 szklanki nieprzesiewanej mąki pszennej, plus dodatkowa do obtaczania
  • Starta skórka z 3 dużych cytryn
  • Starta skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżki plus ¹/2 szklanki miodu agawa
  • ¹/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • ¹/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki (¹/2 kostki) masła niesolonego, rozmiękczonych
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • ¹/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

W mikserze kuchennym zmiksuj razem mąkę, skórkę z cytryn i pomarańczy, 3 łyżki miodu agawa, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i miksuj, aż mieszanina przypomina kruszonkę. Dodaj jajka, wino i wanilię, i miksuj, aż mieszanka stworzy kulę ciasta. Owij ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

W dużym naczyniu wymieszaj pozostałą ¹/2 szklankę miodu agawa z sokiem z cytryny, aż się połączą.

W garnku należy wlać olej rzepakowy na głębokość jednej trzeciej i podgrzać na średnim ogniu do temperatury 375 stopni F (190 stopni C). Na blasze wyłożonej papierem ręcznikowym odsączaj kulki ciasta.

Pracując partiami, formuj kuleczki o średnicy 1 cala z ciasta. Smaż kulki ciasta, aż będą lekko złociste, przez 2 do 3 minut. Przekładaj na papier ręcznikowy, a następnie obtaczaj w polewie z agawy, kiedy są jeszcze gorące. Podawaj.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 ²/3 szklanki cukru ¹/2 szklanką i 3 łyżkami miodu agawa oraz słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 62 do 78 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

Ciasteczka pistacjowe z Mirakuliną (18 PORCJI)

GermanEnglishPoland