Granita kawowa z Mirakuliną (6 PORCJI)
To prosty przysmak w upalny dzień letni. Działanie Mirakuliny na kawę jest naprawdę niesamowite. Łagodzi gorzkość i pozwala na więcej smaku kawy. Razem ze słodyczą, którą dostarcza sok z limonki, ten prosty przysmak sprawia wiele frajdy.
Składniki:
- 1 pastylka MrBerry
- 2 szklanki letniej espresso lub mocnej czarnej kawy
- 1 łyżka nektaru agawy
- ¹/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2 łyżki likieru kawowego
- 2 przepisy na bitą śmietanę, do podania
Sposób przygotowania:
Połącz espresso, nektar agawy, sok z limonki i likier w metalowej formie do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Mieszanina powinna sięgać tylko około 0,5 cm w formie. Umieść na płaskiej półce w zamrażarce na 30 minut. Wyjmij z zamrażarki i użyj widelca do zeskrobania lodowych kryształków, które utworzyły się na bokach lub na dnie formy. Wróć do zamrażarki. Powtarzaj zeskrobywanie co 20-30 minut przez 3-4 godziny. Gdy masa jest dokładnie zamrożona, rozczochraj ją widelcem i pozwól masie dojść w zamrażarce przez kolejne 30 minut przed podaniem. Nakładaj do kieliszków martini i przykryj niesłodzoną bitą śmietaną.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie ¹/2 szklanki cukru 1 łyżką nektaru agawy i słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 54 kalorie na porcję.