Lody Czekoladowe z Wiśniami i Mirakuliną (6 PORCJI)
Wiśnie mają naturalną kwasowość, która doskonale współgra z sokiem z cytryny, dodając słodyczy w tej recepturze.
Składniki:
- 1 pastylka MrBerry
- 1 szklanka mleka odtłuszczonego
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 duże jajka
- ¹/2 szklanki nektaru agawy
- ¹/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ¹/4 szklanki wiśni bez pestek
- ¹/4 szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady odtłuszczonej
Sposób przygotowania:
Połącz mleko i śmietanę w ciężkim rondlu. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż prawie dojdzie do wrzenia. W średniej misce ubij jajka i nektar agawy. Dodaj około ¹/2 szklanki gorącej cieczy i energicznie mieszaj, aby połączyć. Stopniowo dodawaj przetarte jajka z powrotem do gorącej cieczy i energicznie mieszaj, aby połączyć. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, przez około 4 minuty, aż podstawa lodów zgęstnieje i pokryje tył drewnianej łyżki. Wymieszaj sok z cytryny. Przecedź podstawę lodów przez drobne sito do miski i schłodź przez około godzinę, aż będzie zimna. Wlej do maszyny do lodów i zamroź zgodnie z instrukcjami producenta. Kiedy lody będą prawie zamrożone, wmieszaj w nie wiśnie i czekoladę.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie 2 szklanek cukru ¹/ 2 szklanką nektaru agawy oraz słodycz z mirakuliny pozwala zaoszczędzić 176 kalorii na porcję.