Lody Truskawkowo-Balsamiczne z Mirakuliną (6 PORCJI)
Truskawki i ocet balsamiczny to naturalne połączenie. W tej recepturze wykorzystujemy kwasowość obu składników, a także ser kremowy, aby naturalnie słodzić deser. Mirakulina wydobywa niespotykane wcześniej nuty słodyczy.
Składniki:
- 1 pastylka MrBerry
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 szklanki mleka tłustego
- ¹/4 szklanki truskawek odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki
- 8 dużych żółtek
- ¹/4 szklanki miodu
- ¹/8 łyżeczki soli
- 0,25 kg sera kremowego o obniżonej zawartości tłuszczu (około 1 szklanka)
- ¹/4 szklanki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Połącz śmietankę kremówkę i mleko pół na pół w ciężkim rondlu. Dodaj truskawki i gotuj na średnim ogniu, aż ledwo będzie się gotować, często mieszając. Zmniejsz ogień na mały. W dużej misce ubij żółtka, miód i sól, aż dokładnie się połączą. Powoli wlej około ¹/2 szklanki gorącej cieczy, ciągle mieszając. Powtórz to trzy razy, dokładnie mieszając przed dodaniem każdej kolejnej ¹/2 szklanki gorącej cieczy. Wlej przetarte żółtka z powrotem do pozostałej gorącej cieczy i mieszaj energicznie na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i pokryje tył drewnianej łyżki, przez 5 do 8 minut. Nie doprowadzaj do wrzenia. Za pomocą miksera ręcznego dodaj ser kremowy i miksuj, aż będzie gładki. Przecedź podstawę lodów przez drobne sito do miski i wymieszaj z octem balsamicznym. Schłodź przez około godzinę, aż będzie zimna. Wlej do maszyny do lodów i zamroź zgodnie z instrukcjami producenta. Pozostaw przez przynajmniej 2 godziny w zamrażarce.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie 2 szklanek cukru ¹/ 4 szklanką miodu oraz słodycz z mirakuliny pozwala zaoszczędzić 214 kalorii na porcję.