Lody Coffee Cake z Mirakuliną (18 PORCJI)
Maślanka i sok z limonki są słodzikami w tej recepturze. Dla dodatkowego wzmocnienia smaku, spróbuj dodać łyżeczkę mielonego kardamonu – lody będą smakować jak turecka kawa.
Składniki:
- 1 pastylka MrBerry
- Olej roślinny do smarowania formy
- 2 szklanki mąki pszczelarskiej, plus więcej do oprószenia formy
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki kawy instant lub granulek
- 2 kostki niesolonego masła
- ¹/4 szklanki nektaru agawy
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- ¹/4 łyżeczki soli
- ¹/2 szklanki mleka odtłuszczonego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mleka pół na pół
- 2 łyżki startej skórki z limonki
Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natrzyj olejem canola dwie okrągłe formy o średnicy 25 cm i posyp mąką, potrząsając nadmiarem. Doprowadź wodę do wrzenia w małym rondlu. Dodaj kawę i mieszaj, aż się rozpuści. Rozpuść masło w innym rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj rozpuszczoną kawę. Dodaj nektar agawy i sok z limonki, a następnie wyłącz ogień. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. W osobnej dużej misce połącz maślankę, jajko, sodę oczyszczoną i wanilię. Dodaj masło z kawą i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę. Podziel ciasto na dwie formy. Piecz przez 20-22 minuty lub aż się zetnie. Ostudź do końca. W procesorze spożywczym lub blenderze, pracując partiami, rozgnieć ciasto z mlekiem pół na pół i skórką z limonki. Wlej do maszyny do lodów i zamroź zgodnie z instrukcjami producenta. Pozwól mu przynajmniej dwie godziny stać w zamrażarce przed podaniem.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliny rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie 1 ¹/4 szklanki cukru ¹/4 szklanką nektaru agawy oraz słodycz z mirakuliny pozwala zaoszczędzić 40 kalorii na porcję.