Lodowa Kremówka z Masłem Orzechowym, Rozmarynem i Mirakuliną (6 PORCJI)
Połączenie orzechowego masła i rozmarynu w deserze jest po prostu niebiańskie. Ocet balsamiczny dodaje odpowiedniej słodyczy.
Składniki:
- 1 pastylka MrBerry
- 2 ¹/4 łyżki masła niesolonego
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 szklanki śmietanki kremówki
- 4 duże żółtka jaj
- 4 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
W rondlu rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj rozmaryn i gotuj, aż masło nabierze brązowego koloru i orzechowego smaku. Zdejmij z ognia i pozostaw rozmaryn do parzenia przez kolejne 2 minuty; usuń rozmaryn. Wlej śmietankę kremówkę, ponownie podgrzej na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. W średniej misce ubij żółtka jajek. Dodaj jedną trzecią gorącej śmietanki, ciągle mieszając. Wlej z powrotem do gorącej śmietanki. Gotuj, mieszając, na bardzo wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje i pokryje tył drewnianej łyżki. Wlej ocet balsamiczny. Przecedź przez drobne sito do miski i schłodź przez około godzinę, aż będzie zimna. Wlej do maszyny do lodów i zamroź zgodnie z instrukcjami producenta. Krem nadal będzie miękki, więc przenieś go do pojemnika z przykrywką i zamroź przez około godzinę, aż będzie wystarczająco twardy do nakładania. Przed podaniem wstaw go na przynajmniej 2 godziny do zamrażarki.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie 1 szklanki cukru słodyczą jagody pozwala zaoszczędzić 128 kalorii na porcję.