Kurczak Teriyaki z Mirakuliną (4 PORCJE)
Sos teriyaki jest pełen cukru. W tym przepisie zastąpienia cukru Mirakuliną daje nie tylko zdumiewający efekt, ale również korzyści zdrowotne. To niesamowite, jak soki z cytryny i pomarańczy dostarczają wspaniałych doznań i doskonale komponują się z rodzynkami.
Składniki:
- 1 pastylka MrBerry
- 4 filety z piersi kurczaka, bez kości i skóry
- Sól i mielony czarny pieprz
- ¹/2 szklanki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
- ¹/2 szklanki rodzynek 1 szklanka gorącej wody
- ¹/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- ¹/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- Olej rzepakowy
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Przypraw kurczaka solą i pieprzem, a następnie włóż do zamykanego worka foliowego. W blenderze lub malakserze połącz sos sojowy, rodzynki, wodę, sok pomarańczowy, sok cytrynowy, czosnek w proszku i cebulę w proszku. Zmiksuj na gładką masę. Wlej do worka z kurczakiem, zamknij worek i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę lub na noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia przykryj folią aluminiową i spryskaj olejem canola. Wyjmij kurczaka z marynaty, zachowując marynatę. Ułóż kurczaka na blasze do pieczenia. Piecz przez około 30 minut lub aż kurczak będzie ugotowany, a soki będą przejrzyste, gdy kurczaka przekroisz nożem. Przelej zachowaną marynatę do rondla i postaw na średnio-wysokim ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż sos się zredukuje o połowę. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody, tworząc roztwór i wmieszaj go do sosu. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos zgęstnieje. Posmaruj nim kurczaka.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie ¹/2 szklanki cukru słodyczą z Mirakuliny pozwala zaoszczędzić 96 kalorii na porcję.