Batoniki Owsiane z Jabłkami, Wiśniami i Mirakuliną (12 porcji)
Kwasowość jabłek dobrze komponuje się z sokiem z limonki i kwaskowatością wiśni, tworząc miłą słodycz, która łączy te batoniki.
Składniki:
- 225 gramów (1/2 funta, 2 kostki) zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostkę, plus dodatkowo do formy
- 720 ml (3 szklanki) suszonych jabłek (około 200 gramów)
- 180 ml (3/4 szklanki) suszonych wiśni (około 125 gramów)
- 415 ml (1 3/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 120 ml (1/2 szklanki) nektaru z agawy
- 480 ml (2 szklanki) płatków owsianych
- 355 ml (1 1/2 szklanki) niebielonej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść formę do pieczenia o wymiarach 33 na 23 cm (13 na 9 cali).
- W dużym rondlu połącz jabłka, wiśnie i sok z limonki. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Gdy owoce będą miękkie i spęczniałe, odcedź je, zachowując 2 łyżki płynu. Ostudź lekko.
- Grubo posiekaj owoce. Połącz z 1/4 łyżeczki cynamonu i zarezerwowanym płynem z gotowania.
- W dużej misce wymieszaj nektar z agawy, pozostały cynamon, płatki owsiane, mąkę, sodę i sól. Wmieszaj masło, aż okruchy będą wielkości grochu. 4 szklanki mieszanki owsianej wciśnij na dno formy. Rozprowadź nadzienie owocowe na wierzchu, zostawiając 1/4-calowy brzeg. Posyp resztą mieszanki owsianej. Piecz do złotego koloru, około 35 minut.
- Ostudź w formie na kratce. Pokrój na batoniki. Batoniki można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 240 ml (1 ściśle upakowanej szklanki) brązowego cukru 120 ml (1/2 szklanki) nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 30 kalorii na porcję.