Batoniki z Czekoladą, Wiśniami, Kokosem i Mirakuliną (8 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

W tych batonikach używamy soku z limonki i suszonych wiśni, aby dodać niezbędną słodycz przy użyciu jagody cudownej. Goryczka z kakao jest nieco stłumiona, co pozwala na wydobycie czekoladowego smaku w bardziej łagodnym tonie.

Składniki:

  • Spray do smażenia z oleju rzepakowego
  • 310 ml (1 1/4 szklanki) suszonych wiśni, grubo posiekanych
  • 20 łyżek (2 1/2 kostki) niesolonego masła
  • 180 ml (3/4 szklanki) nektaru z agawy
  • 160 ml (2/3 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 120 ml (1/2 szklanki) niesłodzonego kakao w proszku typu Dutch-process
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 240 ml (1 szklanka) niesłodzonego wiórków kokosowych, lekko uprażonych
  • 480 ml (2 szklanki) plus 2 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 60 gramów (2 uncje) posiekanej niesłodzonej czekolady

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C (325 stopni F). Wyłóż kwadratową formę o boku 23 cm (9 cali) folią aluminiową lub papierem do pieczenia, pozostawiając 5 cm (2 cale) wystającego papieru po dwóch stronach. Spryskaj olejem rzepakowym.
  • W rondelku zagotuj wiśnie, 2 łyżki masła, nektar z agawy i sok z limonki na średnim ogniu. Gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty. Zdejmij z ognia.
  • W malakserze połącz kakao, sól, kokos i 480 ml mąki. Pokrój pozostałe masło, dodaj i zmiksuj, aż mieszanina przypominać będzie grubą kaszkę. Wciśnij 3 szklanki tej mieszanki na dno przygotowanej formy. Piecz przez 20 minut, aż się zestali. Wyjmij z piekarnika, ale pozostaw piekarnik włączony.
  • Mikserem z końcówką do ubijania ubij jajko na średnich obrotach przez 4 minuty. Wmieszaj mieszankę wiśniową, pozostałe 2 1/2 łyżki mąki i kawałki czekolady. Rozprowadź równomiernie na kruchym spodzie; posyp resztą okruszków. Piecz przez 50 minut.
  • Ostudź w formie na kratce. Trzymając za końce folii, ostrożnie wyjmij całe ciasto z formy i umieść na desce do krojenia. Pokrój na batoniki. Batoniki można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 5 dni.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 360 ml (1 1/2 szklanki) cukru 180 ml (3/4 szklanki) nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 54 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland