Batoniki Serowe z Mirakuliną (12 porcji)
Serek śmietankowy jest być może najbardziej naturalnym dodatkiem do Mirakuliny, która nadaje mu smak podobny do sernika bez dodatku cukru. Dzięki soku z limonki, te batoniki mają cudowną konsystencję i smak sernika.
Składniki:
- 480 ml (2 szklanki) niebielonej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 225 gramów (1/2 funta, 2 kostki) zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka plus 120 ml (1/2 szklanki) nektaru z agawy
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 4 duże jajka
- 450 gramów (16 uncji) śmietankowego serka o obniżonej zawartości tłuszczu, zmiękczonego
- 120 ml (1/2 szklanki) startej skórki z limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
- 240 ml (1 szklanka) świeżych owoców, takich jak maliny, truskawki lub wiśnie, do podania
- Listki mięty do podania
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (350 stopni F).
- W malakserze połącz mąkę i sól. Dodaj masło i pulsuj, aż utworzy się gruboziarnista masa. Dodaj 1 łyżkę nektaru z agawy, sok z limonki i jedno jajko, pulsując, aż ciasto zacznie się kleić. Wciśnij ciasto do nienatłuszczonej formy o wymiarach 33 na 23 cm (13 na 9 cali). Piecz przez 12 do 15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, ale pozostaw piekarnik włączony.
- Mikserem ubij serek śmietankowy, pozostałe 120 ml (1/2 szklanki) nektaru z agawy i skórkę z limonki, aż masa będzie gładka. Dodaj pozostałe jajka i ekstrakt, ubij przez 5 minut, aż powstaną sztywne szczyty. Wylej na upieczony spód. Piecz przez 20 minut.
- Całkowicie ostudź w formie na kratce przed pokrojeniem. Udekoruj owocami i miętą.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 300 ml (1 1/4 szklanki) cukru 135 ml (9 łyżek) nektaru z agawy i słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 35 kalorii na porcję.