Ciasteczka Amaretti z Mirakuliną (12 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Uwielbiam ciasteczka amaretti. Ten przepis jest niesamowicie prosty i wykorzystuje sok z limonki, aby nadać ciasteczkom intensywnie słodki smak w otoczeniu Mirakuliny.

Składniki:

  • 180 ml pasty migdałowej
  • 120 ml nektaru z agawy
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej

Instrukcje:

Umieść ruszty w górnej i dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej go do 150 stopni C. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem do pieczenia.

W malakserze rozdrabniaj pastę migdałową, nektar z agawy i sok z cytryny. Dodaj białka jaj i miksuj do uzyskania gładkości. Przełóż do rękawa cukierniczego z prostą końcówką lub do mocnego, zamykanego worka plastikowego. Jeśli używasz worka, przesuń ciasto do jednego rogu i odetnij mały kawałek rogu. Wyciskaj ciasto formując krążki o średnicy około 2 cm i wysokości 1 cm, zachowując odstępy około 2,5 cm na blachach.

Zanurz opuszek palca w wodzie i delikatnie spłaszcz wszelkie wierzchołki na ciasteczkach. Piecz przez 15 do 18 minut, aż będą złote i napuszone, obracając i zmieniając położenie blach w połowie pieczenia. Ostudź ciasteczka na blachach na kratkach i przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 1 i 1/4 szklanki cukru słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 41 kalorii na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland