Ciasteczka Amaretti z Mirakuliną (12 porcji)
Uwielbiam ciasteczka amaretti. Ten przepis jest niesamowicie prosty i wykorzystuje sok z limonki, aby nadać ciasteczkom intensywnie słodki smak w otoczeniu Mirakuliny.
Składniki:
- 180 ml pasty migdałowej
- 120 ml nektaru z agawy
- 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej
Instrukcje:
Umieść ruszty w górnej i dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej go do 150 stopni C. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
W malakserze rozdrabniaj pastę migdałową, nektar z agawy i sok z cytryny. Dodaj białka jaj i miksuj do uzyskania gładkości. Przełóż do rękawa cukierniczego z prostą końcówką lub do mocnego, zamykanego worka plastikowego. Jeśli używasz worka, przesuń ciasto do jednego rogu i odetnij mały kawałek rogu. Wyciskaj ciasto formując krążki o średnicy około 2 cm i wysokości 1 cm, zachowując odstępy około 2,5 cm na blachach.
Zanurz opuszek palca w wodzie i delikatnie spłaszcz wszelkie wierzchołki na ciasteczkach. Piecz przez 15 do 18 minut, aż będą złote i napuszone, obracając i zmieniając położenie blach w połowie pieczenia. Ostudź ciasteczka na blachach na kratkach i przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.
Zastąpienie 1 i 1/4 szklanki cukru słodyczą z jagody pozwala zaoszczędzić 41 kalorii na porcję.