Ciasteczka Kukurydziane z Sokiem z Cytryny z Mirakuliną (12 porcji)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Dla tych ciasteczek kukurydzianych używam soku z cytryny Meyer, który jest nieco mniej kwaśny niż zwykłe cytryny, co oznacza, że są one nieco mniej słodkie z cudowną jagodą. Te ciasteczka są świetne jako kanapki z lodami lub maczane w szklance mleka.

Ciasteczka Kukurydziane:

  • 4 łyżki (½ kostki) niesolonego masła, roztopionego
  • 60 ml nektaru z agawy
  • Skórka otarta z 3 dużych limonek
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 45 ml soku z cytryny Meyer
  • 2,5 ml czystego ekstraktu waniliowego
  • 360 ml mąki ryżowej, plus dodatkowo do wyrabiania
  • 120 ml drobno zmielonej żółtej mąki kukurydzianej
  • 2,5 ml proszku do pieczenia
  • 1,25 ml drobno mielonej soli morskiej

Lukier:

  • 80 ml nektaru z agawy
  • 45 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny Meyer
  • Skórka otarta z 2 dużych limonek
  • 15 ml niebielonej mąki pszennej

Instrukcje:

Aby zrobić ciasteczka: W dużej misce połącz masło, nektar z agawy i skórkę z limonki. Dodaj jajko, sok z cytryny i wanilię, mieszając do uzyskania gładkości. Dodaj mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj, aż ciasto będzie spójne. Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagnieć przez 20 sekund. Uformuj ciasto w kulę, zawij w folię i schłodź przez 20 minut.

Umieść ruszt w środkowej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość 6 mm. Za pomocą 3-calowej foremki do ciastek lub szklanki wytnij 12 ciastek. Ostrożnie przenieś na blachę do pieczenia.

Piecz przez 15 do 20 minut, aż będą lekko złote na brzegach.

Ostudź na blasze przez 10 minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia, około 15 minut.

Aby zrobić lukier: W średniej misce wymieszaj nektar z agawy, sok z cytryny, skórkę z limonki i mąkę do uzyskania gładkości. Rozprowadź około 5 ml lukru na każdym ciastku, pozostawiając brzeg o szerokości 6 mm. Pozwól lukrowi stwardnieć przez około 45 minut przed podaniem.

Przed smakowaniem, pozwól pastylkom z Mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się smakiem.

Zastąpienie 2 szklanek cukru 60 ml nektaru z agawy w cieście i 80 ml nektaru z agawy w lukrze, a także słodycz z jagody pozwala zaoszczędzić 82 kalorie na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland