Ciasto Red Velvet z Mirakuliną (12 PORCJI)

MrBerry

DYREKTOR DS. DOBREGO SMAKU

    

Czysty sok z granatu dzięki swojemu cierpkiemu profilowi dodaje słodyczy wraz z sokiem z cytryny, tworzy unikalny smak ciasta red velvet.

Składniki:

  • Olej canola w sprayu
  • 2 ¹/2 szklanki (około 312 g) mąki do ciasta (patrz uwaga)
  • 1 ¹/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka (około 240 ml) chudego maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ¹/2 łyżeczki białego octu
  • ³/4 szklanki (około 180 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 ¹/2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku (holenderskiego procesu)
  • ¹/3 szklanki (około 80 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki niesłodzonego soku z granatu
  • 1 szklanka (około 190 g) skrótu roślinnego
  • ¹/2 szklanki (około 120 ml) nektaru z agawy
  • 1 przepis na Lukier z Serka Kremowego

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni C. Opryskaj blachę o rozmiarach 46 x 30 cm olejem canola.

Przesiej razem mąkę i sól. W osobnej misce połącz maślankę, jajko, wanilię i sodę oczyszczoną. Wmieszaj ocet i sok z limonki. W innej misce połącz kakao, sok z cytryny i sok z granatu. Mikserem elektrycznym ubij skrót roślinny i nektar z agawy na puszystą masę. Na przemian wmieszuj mąkę i mieszankę maślankowo-jajeczną. Dodaj mieszankę kakao i ubij, aż się połączą.

Wlej ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Piecz przez 20 minut.

Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez 20 minut. Wywróć ciasto na deskę do krojenia. Posmaruj Lukrem z Serka Kremowego.

UWAGA: Jeśli nie masz mąki do ciasta, możesz zrobić własną. Na każdą szklankę potrzebnej mąki do ciasta, wsyp 2 łyżki skrobi kukurydzianej do miarki na 1 szklankę, a następnie dopełnij resztę szklanki mąką uniwersalną. Przesiej składniki kilka razy, aby napowietrzyć mieszaninę.

Zastąpienie ¹/2 szklanki cukru ¹/2 szklanki nektaru z agawy i słodycz jagody oszczędza 56 kalorii na porcję. Lukier z Serka Kremowego zastępuje 2 ³/4 szklanki cukru 2 łyżkami nektaru z agawy i słodycz jagody, co daje oszczędność 167 kalorii na porcję, co daje łącznie 223 kalorie oszczędzone na porcję.

Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.

Zastąpienie ¹/2 szklanki cukru ¹/2 szklanki nektaru z agawy i słodycz jagody oszczędza 56 kalorii na porcję. Lukier z Serka Kremowego zastępuje 2 ³/4 szklanki cukru 2 łyżkami nektaru z agawy i słodycz jagody, co daje oszczędność 167 kalorii na porcję, co daje łącznie 223 kalorie oszczędzone na porcję.

INNE WPISY:

Słodkie Risotto z Dyni Butternut i Mirakuliną (6 PORCJI)

Precle w dipie jogurtowym z Mirakuliną (12 PORCJI)

Struffoli z Mirakuliną (10 PORCJI)

Cannoli z Mirakuliną (12 PORCJI)

Beza Pavlova z owocami leśnymi (8 PORCJI)

Eklery Cytrynowo-Serowe z Mirakuliną (10 PORCJI)

Ptysie brzoskwiniowe z Mirakuliną (8 PORCJI)

Balsamiczne parfait z dżemem malinowym, kawą i Mirakuliną (4 PORCJE)

Trufle w polewie czekoladowej z Mirakuliną (15 PORCJI)

Ciasteczka czekoladowo-espresso z Mirakuliną (12 PORCJI)

GermanEnglishPoland