Ciasto Red Velvet z Mirakuliną (12 PORCJI)
Czysty sok z granatu dzięki swojemu cierpkiemu profilowi dodaje słodyczy wraz z sokiem z cytryny, tworzy unikalny smak ciasta red velvet.
Składniki:
- Olej canola w sprayu
- 2 ¹/2 szklanki (około 312 g) mąki do ciasta (patrz uwaga)
- 1 ¹/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka (około 240 ml) chudego maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ¹/2 łyżeczki białego octu
- ³/4 szklanki (około 180 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 ¹/2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku (holenderskiego procesu)
- ¹/3 szklanki (około 80 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 łyżki niesłodzonego soku z granatu
- 1 szklanka (około 190 g) skrótu roślinnego
- ¹/2 szklanki (około 120 ml) nektaru z agawy
- 1 przepis na Lukier z Serka Kremowego
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 176 stopni C. Opryskaj blachę o rozmiarach 46 x 30 cm olejem canola.
Przesiej razem mąkę i sól. W osobnej misce połącz maślankę, jajko, wanilię i sodę oczyszczoną. Wmieszaj ocet i sok z limonki. W innej misce połącz kakao, sok z cytryny i sok z granatu. Mikserem elektrycznym ubij skrót roślinny i nektar z agawy na puszystą masę. Na przemian wmieszuj mąkę i mieszankę maślankowo-jajeczną. Dodaj mieszankę kakao i ubij, aż się połączą.
Wlej ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Piecz przez 20 minut.
Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez 20 minut. Wywróć ciasto na deskę do krojenia. Posmaruj Lukrem z Serka Kremowego.
UWAGA: Jeśli nie masz mąki do ciasta, możesz zrobić własną. Na każdą szklankę potrzebnej mąki do ciasta, wsyp 2 łyżki skrobi kukurydzianej do miarki na 1 szklankę, a następnie dopełnij resztę szklanki mąką uniwersalną. Przesiej składniki kilka razy, aby napowietrzyć mieszaninę.
Zastąpienie ¹/2 szklanki cukru ¹/2 szklanki nektaru z agawy i słodycz jagody oszczędza 56 kalorii na porcję. Lukier z Serka Kremowego zastępuje 2 ³/4 szklanki cukru 2 łyżkami nektaru z agawy i słodycz jagody, co daje oszczędność 167 kalorii na porcję, co daje łącznie 223 kalorie oszczędzone na porcję.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, pozwól pastylkom z mirakuliną rozpuścić się na języku, a następnie ciesz się daniem.
Zastąpienie ¹/2 szklanki cukru ¹/2 szklanki nektaru z agawy i słodycz jagody oszczędza 56 kalorii na porcję. Lukier z Serka Kremowego zastępuje 2 ³/4 szklanki cukru 2 łyżkami nektaru z agawy i słodycz jagody, co daje oszczędność 167 kalorii na porcję, co daje łącznie 223 kalorie oszczędzone na porcję.